България очаква ЕС да вземе отношение срещу репресиите на българите в Македония

OFFNews 23 януари 2023 в 22:25 1782 1

Милков участва в редовното заседание на Съвет Външни работи на ЕС

Снимка МВнР - пресцентър

Милков участва в редовното заседание на Съвет Външни работи на ЕС

Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е запознал днес колегите си в Съвета на ЕС със случаите на нарастващ натиск срещу гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание. След срещата пред български журналисти в Брюксел той изрази очакване ЕС да вземе отношение, съобщава БТА.

Информирах колегите си министри по отношение на инцидента в Охрид, но и за ескалацията на напрежението и правата на българската общност там, заяви министърът.

Той отбеляза, че събитията са започнали с приемането на "законодателна репресия срещу българската общност".

Според Милков в момента се наблюдава забележителен консенсус между управляващи и опозиция в Скопие на антибългарска основа. Това е много сериозен знак, защото управляващи и опозиция там почти никога не се разбират, коментира министърът на външните работи. 

След това последва опожаряването на българския клуб, за което беше дадена условна присъда. След три атаки срещу други клубове и стрелба срещу единия от тях, никога не бяха намерени виновниците, добави Николай Милков.

Поисках солидарност по отношение на другите държави и да се вземе отношение от ЕС в бъдеще, каза още министърът на външните работи.

Той не изключи възможността България да наложи вето при следващите стъпки от преговорите на Скопие с ЕС, но изрази надежда това да не се налага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови