България няма да предаде българските граничари на Турция

OFFNews 19 октомври 2018 в 14:49 3368 0

България няма да предаде българските граничари на Турция

Искам да разсея всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Турция на нашите граждани. Категорично България е подписала Конвенцията, че не е възможно да се стигне до това те да бъдат предадени на турската страна. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос за действията на страната ни за защита на четиримата граничари, защитили държавната граница през 2008 година, съобщава „Фокус“.

„Вярно е обаче, че нямаме механизъм, по който българската държава да прекрати делото в Турция“, посочи тя.

„Производството в Турция се води по общ наказателен ред. В България такова производство никога не е стартирано, защото никой не е ангажирал вина на длъжностни лица, които в службата си са опазили българската граница“, обясни Цецка Цачева. „Българските граничари имаха възможност да обсъдят с експертите какви действия следва да се предприемат оттук нататък“, коментира тя. „Министерството на правосъдието не може да се меси пряко в работата на българските съдебни органи, както и в работата на конкретния съд в Лозенград“, уточни правосъдният министър.

„Считаме, че без значение процедурата за правна помощ, която в момента се реализира от съда в Бургас, е изключително важно да се осигури защитата на сънародниците ни пред съда в Лозенград“, каза още Цецка Цачева.

Министърът поясни, че са държавата ще направи така, че граничарите да бъдат подпомогнати в защитата. "На всички е ясно, че ще става дума за средства", поясни тя.

„От МВнР откликнаха на предложението да се ангажират консулските служби на България в Турция. Те да предоставят списък с адвокатски кантори или адвокати, който да се предостави на граничарите, и те да си изберат адвокат“, обясни тя. „Наши адвокати не могат да ги представляват там, но могат да изберат адвокати по списъка на консулите“, обясни Цецка Цачева. „Имаме уверението, че консулът ще присъства на съдебните заседания в Турция“, каза още правосъдният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови