България не принадлежи достойно към ЕС

OFFNews 14 май 2019 в 15:14 2516 1

България не принадлежи достойно към Европейския съюз. До този момент страната ни по никакъв начин не участва във формулирането на нуждите на българския народ така, както би трябвало.

Това заявиха кандидатите за евродепутати д-р Лидия Чорбанова и Боряна Петкова по време на дискусия на тема „София – Европейска столица за достоен живот“. Събитието бе организирано от 8 граждански организации.

„Ние решихме да влезем в тази битка, защото периодът, който ще започне след 27 май е изключително важен, не само за България, а за цялата Европейска общност. Това ще е периодът, в който ще се договаря новата финансова рамка, в който най-вероятно ще се случат и различни регионални партньорства. И България не бива да отсъства от тях, защото те ще ни дадат възможност да отстояваме много повече привилегии от секторни политики“, допълни още втората в листата на „Движение 21“. 

Д-р Чорбанова припомни важността българите да упражнят правото си на вот и прикани гражданите да гласуват за прогресивните и извънсистемни играчи, тези които се противопоставят на статуквото.

По думите ѝ политиката е за хората, а не за политиците. И колкото по-скоро гражданите се върнат в политика, толкова по-скоро бъдещето на България ще бъде по-ясно и по-светло. Хората трябва да търсят отговорност на политиците, на които са делегирали права да ги представляват.

„Аз лично искам Европа, в която няма значение дали държавата има население 500 хил., 5 млн. или 50 млн. души. Защото всеки един българин има равни права с всеки един гражданин, роден на всяко едно друго местенце на територията на този Европейски съюз“, отговори тя на въпрос в каква Европа иска да живее.

Като основни приоритети за „Движение 21“ д-р Лидия Чорбанова посочи уеднаквяването на заплащането на едно и също работно място, средствата от европейските фондове да бъдат насочвани за подпомагане на местните икономики и повишаването на качеството на живот, както и за осигуряване на права на членовете на Европейския парламент за законодателна инициатива по важни за хората и икономиката сектори. В момента тези сектори се ръководят от Европейската комисия, а тя се контролира от правителствата на държавите-членки.

Сред темите, които бяха обсъдени на дискусията бяха защитата на интересите на българските граждани и европейското финансиране и отражението, което дава върху живота на българите. За участие в дискусията бяха поканени представители на всички политически сили в страната, които участват в надпреварата за Европейски парламент, но в срещата взеха участие единствено представители на „Движение 21”, „Демократична България“, БСП и коалиция „Възраждане“. 

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови