България и Палестина ще си сътрудничат за икономиката и образованието

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2020 в 15:41 908 0

България и Палестина ще си сътрудничат за икономиката, туризма, образованието и възможностите за обучение, които предлагат българските университети. Това се договориха министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки на официална среща в Рамалла. Захариева разговаря и с премиера Мохамед Щайе, съобщиха от МВнР.

Двете страни подписаха и Спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта.

„Вярвам, че близките връзки между хората са фундаментални за развитието на сътрудничеството ни в различни области. Палестина е включена като приоритетна страна в Средносрочната ни програма за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2020-2024 г. с фокус върху образованието. Вече 5000 палестинци са завършили български университети“, заяви Захариева.

Ал Малки благодари за подкрепата, която страната ни оказва за осигуряването на стипендии на палестинските студенти в българските университети.

„Ние сме много окуражени от връзките с България. Винаги виждаме възможност за тяхното активизиране и даваме най-доброто от себе си“, сподели той.

Специално внимание в разговорите бе отделено и на икономическите отношения. Двете страни ще работят за засилването на връзките между бизнеса и увеличаването на стокообмена помежду си. Обмисля се и подписване на споразумение за сътрудничество между търговските камари на България и Палестина.

„Към момента стокообменът ни е доста нисък. Надявам се да видя повече български продукти на вашия пазар и повече палестински продукти у нас, когато установим по-близко сътрудничество между търговските ни камари“, подчерта Захариева.

Тя отбеляза и интереса на палестинците към българския туризъм, за който спомага и работещата в Рамалла българска консулска служба.

„Досега 100 % от подалите заявление тук за българска виза са получили такава. Надявам се този интерес към България да е фактор за активизиране на икономическите връзки и туризма. Бих искала да видя повече палестински туристи в България“, допълни външният ни министър.

Захариева и Рияд ал Малки обсъдиха и кризата с коронавируса, ситуацията в региона и Близкоизточния мирен процес. Външният ни министър засвидетелства значението, което България придава на връзките с Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на конфликта по между им.

„Ние сме приятели и на двете страни. Смятам, че България може да играе важна роля като приятел и на двете. Вярваме, че единственият начин са преки преговори с Израел, за да се постигне приемливо и за двете страни, справедливо и устойчиво решение в съответствие с принципа за две държави“, категорична е Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови