България да не ни чете лекции как се влиза в ЕС, призова македонският президент

OFFNews 28 юни 2023 в 17:43 3664 5

Стево Пендаровски

Снимка Пресслужба на македонския президент

Стево Пендаровски

„България е последната държава членка на ЕС, която може да ни чете лекции какво представляват критериите от Копенхаген и какво означават те, като се има предвид, че България е страната членка на Съвета на Европа, която най-малко уважава решенията на Европейския съд по правата на човека, 15-16 от които не е изпълнила.”

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски по повод писмото на президента на България Румен Радев до лидерите на страните от ЕС, съобщава БТА.

Копенхагенските критерии са изискванията към всяка страна, желаеща да стане членка на ЕС. Най-общо те изискват в страната да има институции за запазване на демократичното управление и правата на човека, да има функционираща пазарна икономика и да приема задълженията и намеренията на ЕС.

На 26 юни в писмо до европейските лидери и институции президентът Румен Радев призова присъединяването на Северна Македония към ЕС да се гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика.

Според Пендаровски в случая става дума за „рециклиране на старата българска позиция” и не вижда нищо ново, а в критериите от Копенхаген не се говори за история.

Македонският президент каза още, че в ЕС знаят на какви критерии наистина трябва да отговаря една страна кандидат за член на ЕС и им е ясно, „че преди три години срещу Северна Македония е създаден прецедент с опитите на България да наложи исторически критерии или критерии за ревизия на историята”.

„Нашият път към ЕС е ясен, става дума за преговорната рамка, която приехме миналата година. Нови искания не са позволени - тъкмо заради нея - и България се съгласи с това”, заяви Пендаровски.

Според него Северна Македония е „най-подготвеният кандидат за членство в ЕС в момента, в който започва преговорите”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

5

Constanza

29.06 2023 в 00:31

Какви президенти сме си избрали с Република Северна Македония, не ти е работа.

1000

4

Компетентен

28.06 2023 в 22:19

Нашият дълбоко необразован, но и злонамерен президент, чиято функция явно е да поддържа конфронтация със С. Македония, се изложи много - но за жалост изложи и България - с дрънканиците си за лобитата. Хайде и ние да се опитаме да убедим някого - и да си осигурим лоби, - че бяхме с Тито и насила написахме в паспортите на македонските българи, че са македонци, после пък не бяхме с Тито, когато той се скара със Сталин, и станахме националисти като по Хитлерово време... Хората занаят що за стока сме..

22548

3

dolivo

28.06 2023 в 20:30

Дайте му пендари на Пендаровски да миряса бее

9347

2

Анализи

28.06 2023 в 19:42

Брато, никой не ви чете лекции. Ако вие се възприемате за ученици е друга тема. Хабитемного енергия да се карате с нас вместо да

1042

1

danvan

28.06 2023 в 19:00

С тази риторика няма скоро да ги приемат в ЕС братята македонци ...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки