Атанасов: ДПС и Станишев искат запазване на статуквото в ДАНС

OFFNews 15 декември 2014 в 20:05 3489 0

Интерес от запазване на статуквото в ДАНС имат ДПС и Сергей Станишев, който е използвал службата за справяне с вътрешнопартийни разправии. Статуквото в ДАНС поддържа обръча от фирми на сараите.

Това заяви пред bTV председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов.

Когато извадиха ГДБОП от МВР, извадиха службата от естествената й среда. ДАНС има съвсем различни функции, коментира Атанасов.

По думите му голяма част от декларацията на ДАНС, в която се настоява ГДБОП да не бъде връщана в МВР, са несериозни. Това са отчайващи действия, които имат за цел да запазят статуквото в интерес на определен кръг лица, коментира Атанасов, като допълни, че действията на ДАНС са заради това, че са проспали източването на КТБ.

Нека не се вторачваме в заплахите за риска от спиране на досъдебните производства. Няма опасност някой да избегне наказателна отговорност, каза Атанасов.

Той обясни, че ще бъде върнат старият модел за избор на председател на агенцията - с предложение на Министерски съвет и указ на президента. По този начин ще се избират още главният секретар на МВР и занимаващата се с подслушванията Държавна агенция "Технически операции".

По повод изчезването на Петко Сертов ген. Атанасов посочи, че не вижда причина службите да бъдат укорявани за работата по случая. Те не са длъжни да проследяват дали някой излиза извън страната. Към момента няма данни за извършено престъпление, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови