Атанас Атанасов намекна за компромис с ИТН: Ива Митева е подходяща за премиер

Идеята третият мандат да бъде връчен на "Изправи се БГ! Ние идваме!" била на "Демократична България"

OFFNews 23 август 2021 в 18:25 6785 3

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Нека "Има такъв народ" да предложи кандидата за министър-председател, ако може обаче да е е различен от предишния", коментира пред бТВ възможните компромиси за излъчване на кабинет с третия мандат съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

"Човек със солиден опит, може да прави компромиси и умее да моделира ситуации(...). Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство (...). Такъв човек ни трябва", заяви още той. 

Атанасов коментира и състава на служебното правителство, в което имало хора както с десни, така и с леви убеждения, направили решителни крачки. Той бил изненадан от твърдия подход на правосъдния министър Янаки Стоилов по въпроса за съдебната реформа.

"Демократична България" vs. "Има такъв народ"

"Има конкретни факти, които говорят за координация между ДПС и ИТН", коментира Атанасов. Като доказателство той посочи случилото се в бюджетната комисия и номинацията за директор на националната банка. Друг интересен факт според него е в парламентарната комисия по икономическа политика, начело на която застана Йордан Цонев от ДПС.

"В ИТН има отговорни хора. Ако лидерът на партита мисли доброто на страната, няма да е лошо да преосмисли ситуацията", заяви още той.

Той задочно се обърна към Слави Трифонов и коментира, че хората в политиката трябва да имат по-дебела кожа и да са отговорни за гласуваното им доверие. 

"Малко неясно е защо не беше реализиран първият мандат", заяви още той. Атанасов  коментира и обвиненията към ДБ, отправени от лидерът на ИТН Слави Трифонов, който ги нарече предатели. 

Според него това твърдение е неоснователно, особено с оглед на това, че двете политически сили са провели една среща, преминала в "много разумен тон, но нищо конкретно" не беше постигнато.

Третият мандат

Атанасов заяви, че "най-важното е да се намери форум между партиите, от които зависи реализирането на трети мандат". Той допълни още, че има смисъл от нов кръг консултации при президента.

В отговор на въпрос дали ДБ ще протегне ръка за преговори тази седмица, той заяви:

"Ние ще заемем проактивна позиция, за да избегнем политическата криза."

"Обща работа на политическите сили и на президента" - така Атанасов определи връчването на третия мандат и заяви, че "четирите партии (ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ - бел.ред.) трябва да предложат знак" за решение на президента.

Той определи предложението за връчване на третия мандат на "Изправи се БГ! Ние идваме!" като лансирана от ДБ. Според него това е вариант, който би постигнал резултат, ако ИТН се върнат на масата за преговори.

Изборите

"Тежко ще разфокусираме хората", така Атанас Атанасов описа провеждането на избори 2 в 1 през есента. Съпредседателят на ДБ заяви, че е най-разумно е да има правителство.

Според него с непрестанното явяване на избори се рискува хората да се изморят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови