Асен Василев: Бих участвал в разговори с ИТН, ако има разбиране за икономическата политика

OFFNews 17 юли 2021 в 16:39 6150 0

Служебният министър на финансите би участвал в разговори с хора от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", ако има разбиране помежду им за икономическата политика. Това стана ясно от думите на Василев пред Нова Тв.

Според него трябва да има разбиране и за начина, по който служебните министри предлагат да се провежда. "Ако има  съгласие, че това е правилно, бихме обсъдили конструктивен вариант, с който и да е да се случват тези неща в България, защото те са важни", допълни той. 

Той посочи, че от партията "Има такъв народ" са го потърсили преди около 10 дни. "Започнахме да говорим каква е икономическата политика, която е добре да се провежда. Можех да избера длъжност между министър на околната среда или вицепремиер по еврофондовете", каза той.

"Основните ни различия са, че аз искам да се води една балансирана политика и спиране на всички течове на държавата, тази година да останем с дефицита, който е предвиден. При една евентуална актуализация допълнителните милиард и половина да бъдат заложени, така че да посрещнем COVID кризата, да се направи актуализация на пенсиите, да се заложат пари за бизнеса в случайна затваряне и да се заложат пари за здравеопазнавето", добави Василев.

Ако има принципни различия за това накъде трябва да върви колата и кога трябва да стигне там, не трябва да е в шофьорска позиция, отговори той на въпрос би ли се съгласил на предложение от "Има такъв народ" да бъде финансов министър. 

Василев потвърди, че е имало уговорка разговорите да не се споделят в публичното пространство. По думите му е нормално те да са конфиденциални. "Бих участвал в разговори, ако има разбиране с икономическата политика, която предлагаме и начина, по който предлагаме да се провежда. Бихме обсъдили конструктивен вариант. Ако има виждане, че това е пътят напред, а не постулати от типа "нулев дефицит", когато целият свят е в криза, бих бил напълно отворен за дискусии", каза още той. 

Относно различията за бюджета финансовият министър обясни, че не вижда как можем едновременно да намалим данъците, да увеличим разходите и да балансираме бюджета. "Не съм написал 200 страници труд, но не мисля, че такава задача е по силите ми", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!