Асен Василев: България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на руския петрол

Йорданка Веселинова Последна промяна на 13 май 2022 в 12:54 2640 0

Снимка parliament.bg

Асен Василев

България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на руския петрол, заяви вицепремиерът Асен Василев пред журналисти в НС.

Той допълни, че правителството е уведомило ЕК, която е дала потвърждение, че нашето искане ще бъде отбелязано. По думите му страната ще бъде включена в изключенията на ембаргото, което ще е част от следващия пакет санкции срещу Русия. Василев каза, че все още няма информация кога мерките ще влязат в сила.

"България е "на масата", ясно сме заявили, че за да подкрепим този пакет, страната ни трябва да бъде включена в изключенията", коментира вицепремиерът.

По време на парламентарния контрол той съобщи, че през първите пет месеца от годината са регистрирани 20% увеличение на производството и износа. Според Василев това се дължи на помощите за цената на енергоизточниците. Той заяви, че в момента единствените фирми, които имат затруднения, са тези, които са свикнали да получават пари от държавата.

"Заслугата е на българския бизнес и българските работници. Правителството осигури предвидима среда и не пречи на бизнеса", каза той.

Асен Василев коментира и инициативата на правителството за изкупуване на зърно. Той заяви, че проверките не са свързани с обявеното изкупуване, а с проверка на наличностите на страната и износа.

Има постановление на МС за 1,1 млрд. лв., които са преведени на Министерството на земеделието, което се занимава и с купуването на количествата.

Вицепремиерът допълни, че държавният дълг е намалял с 2 млрд. лв. По думите му през декември е бил 33 млрд. лв., а към 30 април е 31 млрд. лв.

"Въвеждаме еврото на 1 януари 2024 при настоящия курс", каза още той. 

Асен Василев потвърди, че противоинфлационните мерки ще бъдат обявени в началото на следващата седмица, а през юни в НС ще бъде внесен и законопроектът за актуализацията на бюджета.

Вицепремиерът коментира и цената на електроенергията за бизнеса. По думите му ще има компенсации, докато НС приеме мерки за запазването на нивата им от миналата есен. Той обяви, че в момента се работи по тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови