Антони Тренчев, РБ: Понякога ГЕРБ "олевяват", предизборна коалиция с тях няма да има

OFFNews 13 януари 2017 в 12:04 2825 0

На 28 януари е първият съюзен конгрес на Реформаторския блок, на който ще се препотвърди формулата и ще се мобилизират структурите си в страната, ще се задвижи процедурите по индивидуално, групово и гражданско членство в РБ. Блокът има коалиционно споразумение, независимо че ДСБ напусна. Вътре в РБ има повече пресечни точки от разделителни линии.

Това коментира пред България он Ер депутатът Антони Тренчев от ДБГ, който беше категоричен, че РБ продължава напред и в следващия парламент ще бъде силен фактор.

Относно колицията и отношенията с ГЕРБ, Тренчев коментира, че те са членове на ЕНП, както и партиите от РБ, но, по думите му, понякога ГЕРБ тежко олевяват и е трудно да бъдат различени от идеите на БСП.

От друга страна, на БСП, като им замирише на власт, изпадат в типичния си ляв популизъм, каквато е новата им идея за бум в раждаемостта, както и да обявяват жилищни кредити за млади двойки, които нямало да плащат лихви по кредитите си. Това означава държавата ли да ги плати и държавата ли да влиза в дългове? От кого ще вземат – от учителите, лекарите, от санирането ли? Това са фантасмагории, демагогия и няма да мине номерът на БСП, посочи още Тренчев и не изключи нови протести против левия популизъм.

Той отрече предизборна коалиция на РБ с ГЕРБ да е възможна, поради разминаванията между двете формации.

Попитан за новата формация на Христо Иванов, той отговори, че посланието „няма ляво, няма дясно" дава знак, че се определят не като дясна партия, а като ляво-либерален модел.

Тренчев постави оценка много добър 4,50 на работата на РБ в управлението.

РБ постигна промени в Конституцията, които не са правени от 20 години, постигнахме засилена роля на Инспектората на ВСС, раздели се ВСС на колегии, въведе се явното гласуване. Пръстовият отпечатък намали източването на Касата в здравеопазването, в образованието се провежда голяма структуроопределяща реформа, за първи път от 20 години също. Показахме воля за модернизиране на армията, икономическият ръст на страната е втори в Европа, изброи Тренчев.

По думите му, електронното гласуване е един от най-добрите резултати от участието на РБ в управлението и ефектите от него ще се виждат тепърва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови