Ананиев: Парите за медсестрите не са орязани

OFFNews 03 октомври 2019 в 14:28 2113 0

Снимка Архив

Парите за сестрите не са орязани, различен е бюджетният механизъм по който ще бъдат осигурени, става ясно от отговорите на Кирил Ананиев на журналистически въпроси, които бяха предоставени от пресцентъра на ведомството.

По думите му в първоначалния вариант за осигуряване на средствата общата сума е трябвало да бъде 80 млн. лв. С новия бюджетен механизъм тя ще е 86 млн. лв., от които 36 млн. се осигуряват от здравното министерство по Наредба 3 за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази наредба се подпомагат 147 болници от отдалечени, високопланински, труднодостъпни райони; за белодробните и психиатрични болници; за спешната помощ.

По тази наредба обаче не могат да бъдат обхванати останалите лечебни заведения, затова ведомството е решило останалата част, която трябва да бъде осигурена, за да бъдат финансирани всички 360 болници, да бъде за сметка на бюджета на НЗОК, тъй като тя има договор с всички тях.

Министърът опровергава и твърдението, че обещаното финансиране е било в размер на 130 млн. лв: „Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв. плюс 30 млн. лв. Винаги се е говорело за 30 млн. лв. плюс 50 млн. лв. Достигайки лимита за финансиране на тези дейности от бюджета на МЗ, ние видяхме, че ще останат много болници, които няма да могат да получат пари и затова така преценихме".

За да бъдат изпълнени ангажиментите за заплатите на медицинските сестри е бил отблокиран резервът на НЗОК за непредвидени и неотложни разходи.

„От самото начало казах, че ще осигурим 86 млн. лв., които са осигурени. Другото е въпрос на източник", казва министърът.

Според обяснението на Ананиев, с първото постановление на МС за отпускане на 30 млн. лв. протестите не са спрели, затова правителството е направило "втора крачка", за да се потуши напрежението. Имайки предвид, че това става още в първото полугодие на един гласуван бюджет, е било преценено, че границата, която ведомството може да си позволи, е 50 млн. лв., но е било записано "до 50 млн. лв.".

Какво е обяснението на министъра за тази "бюджетна тънкост": "Всяка дейност има своя обем и своята цена и когато ние стигнем до този обем и до тази цена, ние не можем повече да финансираме, защото изпадаме в държавна помощ. По тази причина това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, може да предоставим само 6 млн. лв." Затова се е наложило другите 30 млн. лв. да бъдат отпуснати през Касата. 

По думите на министъра възможно е да бъде направена "още една крачка", ако се открият възможности в изпълнението на бюджета на НЗОК за годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови