Ако има коалиция официално, ГЕРБ ще иска промени в МС

''Ротационните партньори'' са далеч от споразумение, партията на Борисов не приема 7-те точки на ПП-ДБ

OFFNews 26 юни 2023 в 09:24 4123 2

Христо Иванов и Екатерина Захариева

Снимка БГНЕС-архив

Христо Иванов и Екатерина Захариева

Ще има ли официално коалиционно споразумение, както ПП-ДБ поискаха от ГЕРБ?

Тази тема коментираха днес представители на партията на Бойко Борисов. Макар да потвърдиха готовност за споразумение, от думите им се разбра, че "ротационните партньори" са далеч от договорка и имат различна визия за него.

ГЕРБ не приема "7-те точки" на ПП-ДБ във вида, в който бяха предложени след заседание на парламентарната група в петък, защото според партията на Борисов една сериозна управленска програма не може да се събере в един лист. "Не приемаме ултиматуми, но сме готови да седнем и да работим по коалиционно споразумение. Но нека да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Каквото и да говорим, това си е коалиция“, коментира в сутрешния блок на bTV Екатерина Захариева. Думите ѝ бяха потвърдени и от Даниел Митов и Георг Георгиев, които гостуваха в сутрешните блокове на Нова и БНТ.

Към момента разговорите между неофициалната коалиция текат, но по конкретни теми. „Днес ще имаме разговори с ПП-ДБ по Конституцията. Ние си говорим по законодателството, в петък има разговори по един от общите закони, който се надявам скоро да обявим“, каза Екатерина Захариева.

Митов разкритикува остро ПП-ДБ за новите назначения. По думите му, ГЕРБ предупредили кабинета "Денков" да не "преяжда" с власт и да не слага некомпетентни хора, защото "утре, ако стане нещо, кой носи отговорност за този човек?" Той даде пример с министъра на спорта, който по думите на Митов назначи за зам.-министър дипломната си ръководителка, "защото ѝ бил обещал". 

"Казахме на колегите лакомията им за власт да не е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да преядат с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи. Ние виждаме единствено само желание за завладяване на все повече позиции и власт, без компетентност. Предлагат ни за областен управител на Варна дама, която няма никакви квалификации за това”, каза още Даниел Митов.

Георги Георгиев посочи, че ако се говори за коалиция, ГЕРБ ще настояват за друго разположение в Министерския съвет.

Продължиха и хапливите реплики по посока ПП-ДБ.

"В момента имаме квазиеднолично управление - в лицето на кабинета Денков", каза на свой ред Георг Георгиев.

"Няма как да очакваме много прозорливост от политическа сила, в която доайенът и най-опитният депутат е Настимир Ананиев. "Продължаваме промяната" търсят ГЕРБ и знаят, че без нас не могат да направят нищо", добави той.

"За да станат бързо промените в Конституцията, са нужни 180 гласа. Така че и с "Възраждане" трябва да се говори, и с БСП, и с ДПС", каза Екатерина Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

26.06 2023 в 11:50

Не е коалиция и надявам се да няма коалиция с намагнитени!!!

723

1

user4eto

26.06 2023 в 11:07

********** критикуват някой друг за преяждане с власт ... герб... Жива да не бях!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика