АБВ няма да приеме оставката на Първанов, този гаф ще бъде замазан

Георги Савчев 26 февруари 2015 в 17:45 3572 3

Евелина Славкова

Парламентарната група на АБВ направи сериозна маневра на вчерашното гласуване по ратифицирането на дълга, която възпали дълбоки, но не и непреодолими разногласия в рамките на партията. Аргументът, че АБВ е получило обещание от министър Горанов, че поне 2 млрд. ще останат неизползвани и средствата, необходими за покриване на дефицити, ще се изразходват за реформи не се хареса по високите етажи на управлението в АБВ, коментира пред OFFNews.bg социологът от „Галъп интернешънъл“ Евелина Славкова.

Според нея "индикатор, че дълбок конфликт се е породил е и комуникацията между представители на партията, която излезе извън нейните рамки и се прехвърли в медийното пространство".

В изключително неудобно положение

Това сътресение е провокирано не само от оставката на Георги Първанов, но и от намека за оставка на Ивайло Калфин. Две позиции се очертаха и сблъскаха - явната подкрепа за дълга от страна на Ивайло Калфин и аргументацията в полза на това, че при очертаващия се дефицит, ако не бъде изтеглен заем, той не вижда как би могъл да бъде ефективен в работата си в правителството, а от друга страна категоричната заявка от страна на Георги Първанов, че неговата формация няма да промени позицията си за заема. В крайна сметка Първанов беше поставен в изключително неудобно положение, а Ивайло Калфин получи негласната подкрепа от страна на неговите съпартийци в лицето на парламентарната група. От тази ситуация не произтича да говорим и за лагери в рамките на партията, но е силно показателна за аморфността на АБВ, каза Славкова.

Туширане на негативите

В оставката на Георги Първанов може да се чете по-скоро символика - демонстрира принципност, отколкото категоричност. Но не трябва да забравяме, че Първанов е политик с опит и решението му е по-скоро повлияно не толкова от емоции, а от намерение да ползва тази карта при следващи свои решения. Затова и оставката не изглежда като изненадващ ход, а дори като логично решение за туширане на негативите, които биха произтекли за партията от това решение на парламентарната група, коментира социологът от „Галъп интернешънъл“.

Не смятам, че тази оставка ще бъде приета, ще бъде намерена приемлива за всички страни формула този гаф да бъде замазан, но пукнатината, която се получи в отношенията вътре в АБВ, може да се увеличи нататък във времето при такива стрес-ситуации. Въпреки влошената комуникация между парламентарната група и изпълнителното бюро на този етап не виждам пряка връзка със стабилността на кабинета, каза Евелина Славкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!