9 май в парламента: Кой какво отбелязва днес

OFFNews 09 май 2018 в 11:03 2516 0

ГЕРБ честват Деня на Европа, БСП - Деня на победата, а ДПС и двете. Обединените патриоти мълчат. Това се разбра от декларациите на партиите в парламента по повод 9 май.

"Днес честваме 9 май – Денят на Европа, в който през 1950 г. френският християн- демократ, министър и два пъти министър председател на Франция Роберт Шуман прочита декларация останала завинаги в европейската и световната история", обяви в пленарната зала Джема Грозданова от ГЕРБ, като подчерта, че с така чувството на реваншизъм е заместено с желанието за европейско единство.

От ГЕРБ подчертаха, че европейският проект от неговото начало до днес е най-великият мирен проект в историята на човечеството. Те обявиха, че изразяват своята почит и признание към всички работили за "постигането на мечтата на редица поколения българи" - да видят и България наредена като равноправен член сред семейството на свободните европейските народи.

След това социалистът Драгомир Стойнев обяви, че без Денят на победата е нямало да има и Денят на Европа.

"Днес е ден, в който българите по традиция почитат Съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане", зави от парламентарната трибуна зам.-председателят на групата на БСП.

Той обяви, че Съветската армия е имала основна роля за постигането на мира в Европа и света, а след това призова да се спре с "идеологическите залитания и следването на пропагандни сюжети", независимо какви са те. "Време е за осъзнаване и обединение около национални цели", добави Стойнев. 

Социалистите призоваха за единство в името на България. "Винаги е по-добре да сведем глави пред разума на историята, дори да не приемаме уроците й, отколкото да плуваме по течението на конфликта", каза още той.

ДПС пък обявиха, че днес трябва да се отбелязва и Деня на Европа, и Деня на победата. "Нека вървим по пътя на мечтата на европейските народи, но да не забравяме никога кое противопостави народите и доведе до тези катастрофи, защото днес тази опасност е по-жива от всякога", обяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС.

От партията на Мустафа Карадайъ отново критикуваха това, че "Обединените патриоти" са във властта на страната, но индиректно. "Нека се върнем назад в историята и да видим какво представлява мечтата за обединена Европа. Тя е мечта за мирна Европа. Европа, в която няма световни войни и Европа без национализъм. Европа отново е изправена на кръстопът, защото обединението не е факт, а мирът не е трайно постигната цел. Просперитетът е за едни, а за други – не толкова", каза още Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews