56,1% от членовете на БСП гласуваха днес за лидер

OFFNews 12 септември 2020 в 20:41 4066 0

56,1% от членовете на БСП са участвали в гласуването за лидер на партията, съобщиха от пресцентъра на социалистите. 

Към 15 часа партийната избирателна комисия отчете 45 435 гласували социалисти от общо 80 901. 

Изборният ден продължи до 19 часа. Комисията има 48 часа след края на изборния ден, за да обяви резултатите.

По-рано днес към 11 часа избирателната активност беше 38,69% или 31 301 гласували социалисти, отчете централната избирателна комисия на БСП.

Във вота формално се състезават Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Красимир Янков. На 8 септември обаче Янков и Жаблянов обявиха, че се оттеглят от "участие в кампанията" и призоваха поддръжниците си да не ходят до избирателните урни. Така на практика битката за лидерския пост днес ще е между Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

"Разгледали сме около 50 жалби от различни застъпници на повечето от кандидатите. Жалбите могат да бъдат групирани в няколко групи. Една от групите е относно сменени изборни помещения. При извършените проверки от ЦКПИ се констатира, че подмяната на помещения в съседни такива или дори гласуване пред тези помещения се е наложили поради обстоятелството, че кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения за гласуване. Една от последиците от тази подмяна е по-късното започване на гласуването в някои секции, за което също имаме няколко жалби", заяви заместник-председателят на ЦКПИ Румяна Сидерова.

По нейните думи другата голяма група жалби е относно това, че някои Общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции. Сидерова уточни, че става дума за секции и секционни комисии, които по график посещават различни населени места, където има по-големи групи социалисти.

"Заради това и някои от застъпниците по-трудно са открили тези секции, но в рамките на деня това нарушение е отстранено", добави тя.

Сидерова каза още, че е разгледано и нарушение в район "Приморски", Варна, където е създадена прекомерно голяма подвижна избирателна секция с много на брой избиратели, което поставило под въпрос дали могат да бъдат обиколени в изборния ден с две подвижни избирателни кутии. Относно подвижните избирателни секции във Варна, не са били уведомени застъпниците за техния график, но и това е отстранено, допълни тя.

"Имаме и жалба относно агитационни материали, които са били на масата на секционната избирателна комисия в началото на изборния ден. След проведен разговор с Общинската комисия веднага са били отстранени, тъй като на масата не може да има нищо друго освен кутията, бюлетината и избирателния списък", категорична е социалистката.

"Някои от жалбите са свързани с избирателните списъци, че са съставени по основни партийни организации, а не по по азбучен ред, но това не е нарушение. От шуменския район е постъпила жалба срещу решение на Общинския съвет за създаване на комисиите и разпределението на социалистите по тях, но това решение ние вече не можем да разгледаме, тъй като е предшестваща фаза или отдавна е в изтекъл срок", завърши Сидерова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови