1,6 млн. лева за ремонт на камбанарията на Шипченския манастир

OFFNews 26 август 2020 в 16:45 2686 0

1,6 млн. лева отпусна правителството за ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир "Рождество Христово" – Шипка. 

Тези средства са отпуснати като допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника.

Премиерът Бойко Борисов каза във видеообръщение в страницата си във Фейсбук, че манастирът "Рождество Христово" е един от символите на българското Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма. 

"Само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона, затова когато бие, се чува от Шипка до Казанлък", добави Борисов.

Той обясни, че старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев са го информирали, че за укрепването на храма вече има изготвен план. 

Камбанарията на храма на Шипка е само с няколко сантиметра по-ниска от тази на катедралния храм "Александър Невски" в София и десетилетия не е ремонтирана.

В началото на годината старозагорският митрополит Киприан алармира, че 53-метровата кула на манастира се руши. Повече от година най-голямата камбана на обителта остава неизползвана, защото вибрациите причиняват разрушения и падане на отломки.

Тогава беше обявена и дарителска сметка за събиране на 1 млн. лева за извършването на ремонта. 

Храм-паметника "Рождество Христово" е действащ православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен в северозападните покрайнини на града, манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария. Църквата е обявена за паметник на културата от национално значение и е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. В подземията на храма има костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през Освободителната война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови