Quantcast

И сам да съм на концерта, ще се блъскам

Николай Георгиев Последна промяна на 10 юли 2012 в 13:29 3140 7

Два дена късах билетчета по време на рок фестивала, който се проведе събота и неделя на Националния стадион "Васил Левски", и за поред път се нагледах на типичната българска психика. Ама доста странна психика!

Чудя се откъде да започна в нейното описване. Може би трябва да започна с това, че у българина генетично е заложено да се блъска и ръга като подивяло добиче на село. Стоят 20 човека пред входа, стадионът е отворен и всичко върви нормално, но не - българските фенове на рока трябва да се сбутат и задължително да почнат да ругаят. "Айде бе, какво правите, кога ще влизаме, баси простотията!"; "Каква е тази шибана организация - за нищо не ставате!", "Писна ми да чакам, кога ще влизаме?". И само забележете - тези подвиквания стават при положение, че никой не е чакал повече от 5-7 минути, за да влезе на рок фестивала.

Българинът мрази правилата, защото е над тях. Как така някой ще го кара да спазва някакви си там правила при положение, че той знае, може, разбира и с две думи е най-добрият. Да де, ама аз с две думи нямам думи. На входа, където аз бях, минаха доста мои бивши колеги, които поздравиха, но имаше и такива, които се правеха на ухапани от змия. Направи ми силно впечатление, че чужденците, които идваха, поздравяваха, бяха засмени и доста по-трезвени от българските си колеги рокери.

Типично по български доста млади девойки бяха дошли на рок фестивала, не заради музиката, а да се напият и покажат колкото се може повече плът. Нали все пак са дошли да зарибяват! Доста голяма част от BG рокерите пък просто няма да си спомнят този рок фестивал, защото прекалиха с бирата преди влизането на стадиона и по време на самия концерт. Важното е, че все пак си пийнаха и се навикаха на воля - това му трябва на българина!!!

Рок фестивалът обаче не беше най-потресаващото място по време на почивните дни. Волейболните ни национали изпуснаха златния си шанс да спечелят световната лига. Кога друг път ще бъдем домакини на това състезания, фаворитът Бразилия ще отпадне още в групите, а повечето отбори ще пазят голяма част от силите си за Олимпиадата. Нямаше да бъде толкова жалко, ако не си бяхме виновни самите ние! Белите хора преди Олимпиада спират войни, а ние ги започваме. Радо Стойчев направи всичко възможно и невъзможно да разбие отбора с неговите абсурдни искания, които в крайна сметка обезкръвиха отбора точно когато трябваше да бъде най-сплотен. Но, както се казва, каквото сам си направиш - никой друг не може да ти направи"!

Николай Георгиев

Публикуваме текста, изпратен до OFFNews от автора му, с незначителни съкращения. Заглавието е на редакцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2012 в 18:27

http://en.wikipedia.org/wiki/Rocker_%28subculture%29

16.07 2012 в 13:37

Рокер си е 4овек на рока. Навярно банаджии са популяризирали това да зна4и тва там с моторите, щото толкова им разбира главата. "Рокер" навсяде другаде по света се нари4а "байкър".
Така 4е само донякъде си прав(а).

14.07 2012 в 12:40

Доста комплексарски материал, а автора определено има трудности в социалния живот и установяването на взаимоотношения с други двукраки индивиди. Определено това което е написал е така, но тона е отвратителен и онази критическа нотка на "голям моралист" направо те кара да се чудиш "Абе този защо в крайна сметка си е правил труда да отиде на това отвратително българско сборище?" Не мога да разбера по какво точно плюе автора, но мисля , че и сам не знае. Нека прочете моя пост и се постегне малко. А иначе всичко е ОК и в реда на нещата .Всички се напиват бутат викат правят скандали показват се цици и т.н. В крайна сметка сме на рок концерт. Поздрави!

11.07 2012 в 12:37

Само да отбележа, че рокер и рокаджия са две коренно различни думички. Да, вярно е, че повечето рокери са рокаджии, но ужасно много от рокаджиите не са рокери.

10.07 2012 в 18:42

Със сигурност има хора, които са отишли на феста, защото са им дали покана, или да видят Гънс (както и маса народ с 12-см токове и лъскави блузи с лого D&G дойде да слушат Рамщайн). Но и аз бях на София Рокс, и мога да кажа, че хората се забавляваха, никой не позираше (а ако го правеше, то беше сладко - къде да си носи рокаджийските дрехи в крайна сметка, в банката ли?) и не се държеше арогантно. Статията/мнението ви е много зле. Да не вземем и ние да напишем една, в която да кажем как срещу 20 лева пускахте на стадиона, а срещу 10 - от най-лошите места, та front of stage...

10.07 2012 в 18:38

И сама да пътувам, пак няма да дам път на никой. За празен автобус с поне 30 места, тръгващ от начална спирка, бързат и се блъскат 5-6 бабички и момиченца - умален модел на каквото и да е място, където би трябвало да изчакаш по съответния ред заедно с другите като теб за да си получиш съответната услуга.

10.07 2012 в 17:25

Организацията беше наистина много стройна и се влизаше лесно.

Само не разбрах за какво ни ги слагаха тия гривнички, при положение, че без билет на втория ден не ме пуснаха да влезна, а си имах гривна на ръката.