Доброволците от пожара на Витоша се събират отново в Бистрица

04 декември 2012 в 14:34 2222 0

Доброволците от пожара
Доброволците от пожара

Захари Коровски

Доброволците от пожара на Витоша това лято се събират отново в Бистрица. Този път обаче поводът е добър - те ще честват деня на доброволеца, който е на 5 декември. Празникът започва утре, сряда, в 16,00 часа във фоайето на Народно читалище "Св. Цар Борис I - 1909", намиращо се на ул."Шопско хоро" №1 в Бистрица.

"Витоша има нужда от доброволци. Пожарите това лято доказаха, че тяхната роля е ключова за ранното известяване и бързото овладяване на бедствието. В Международния ден на доброволеца, 5 декември, елате в читалището на Бистрица и доведете своите приятели" - написаха в поканите организаторите. Сред тях са както доброволци, така и кметът на село Бистрица Николай Гюров, който също активно участваше в гасенето на пожарите. 

На него ще бъдат показани снимки от бедствието в резервата „Бистришко бранище” , заснети от доброволеца Тихомира Методиева, както и видеоклипове от събитията това лято.

Освен за да се срещнат приятелите, участвали в гасенето, ще има и демонстрация по гасене на пожари от служители на Столичната пожарна. Предвидено е и изпълнение на танцовия състав към читалището.

От 1985 г. датата 5 декември е обявена официално за Международен ден на доброволеца по предложение на Генералната Асамблея на ООН. Според анализите, едва 6% от българите са се включвали в различни доброволчески акции. Средният процент за Европа е 21.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови