През 2013 се чака откритието на първата „извънземна Земя“

30 декември 2012 в 14:46 4862 1

Земята. Снимка: sxc.hu
Земята. Снимка: sxc.hu

Науката по света от десетилетия търси потвърждение за други люлки на живота освен земята и 2013 г. се очаква да бъде годината, в която усилията ще дадат плод, съобщи NBC.

В последните години астрономите са регистрирали стотици от т.нар. „екзопланети“ (планети, обикалящи около други звезди), които притежават само някои от белезите на Земята – например размери и температура на повърхността. Догодина обаче се очаква това да се промени. „Оптимист съм, че ще намерим първия близнак на земята следващата година“, обяви Абел Мендез, ръководител на една от научните центрове в света, занимаващи се с тъсенето на екзопланети - лабораторията за обитаеми планети в Университета на Пуерто Рико.

Каталогът на потенциално обитаемите светове

Първата екзопланета, обикаляща звезда, подобна на Слънцето, е наблюдавана през 1995 г. Оттогава са открити над 800 планети извън Слънчевата система, които астрономите сочат за близки по „физиономия“ до земята и които предстои да бъдат подробно проучени.

Например само телскопът Кеплер на американската космическа агенция НАСА от 2009 г. досега е маркирал повече от 2300 потенциално обитаеми планети. Очаква се 80 % от тях да бъдат потвърдени като възможни извънземни обитания.

Първите екзопланетни открития са горещи светове, подобни на Юпитер, обикалящи в близост до звездите си, защото те се идентифицират най-лесно. С усъвършенстването на технологиите за изучаване на космоса обаче астрономите вече откриват и далеч по-малки и отдалечени от слънцата си планети, много по-сходни със Земята.

Миналият декември Кеплер засече планета, само 2.4 пъти по-голяма от Земята, която обикаля звездата си на разстояние, подходящо за образуването на вода и живот във вида, познат на Земята. Още 8 планети са включени в списъка на вероятните „люлки“ на живота.

И според учените е въпрос на време да бъде открита малка, скалиста планета в обитаем обсег от звезда. „Първата планета с подходящи за развитие на живот размери, орбита и движение спрямо звезда, вероятно ще бъде обявена през 2013 г.“, потвърждава и Джеф Марси от екипа на програмата Кеплер (в него участва и българският астроном Димитър Съселов – бел.ред.) и преподавател в Калифорнийския университет.

И тогава какво?

„Ако смятаме внимателно, само в Млечния път има 200 милиарда звезди, които приютяват поне 50 милиарда планети, ако не и повече“, казва Мико Туоми, астроном от Университета в Хертфордшър във Великобритания. Туоми е ръководител на екип, докладвал за няколко кандидати за списъка извънземни светове тази година – като една планета около звездата Тау Сета, която е едва на около 12 светлинни години от Земята. „Така че бих казал, че говорим за поне хиляди такива планети“, обобщава той.

Според учените, откритието ще има фундаментален ефект върху човечеството. „Хората вече ще гледаме на нощното небе като на огромен океан. Тогава ще сме наясно, че този космически океан съдържа милиарди острови и континети, способни да поддържат примитивен живот и дори цели цивилизации“, казва Джеф Марси.

Тогава, посочва изследователят, човечеството вече ще има основание да се отправи на изследвания към Алфа Кентавър (най-близката до Слънцето звезда, където тази година бе открита екзопланета с размерите на Земята).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!