Как Финландия се грижи за бебетата си

Мая Младенова 04 юни 2013 в 14:13 46184 26

Кутията, която се превръща в първото легло на много финландчета.
Кутията, която се превръща в първото легло на много финландчета.

Обширен репортаж за грижите, които Финландия полага за всяко новородено, се превърна в една от новините на деня на Би Би Си.

Той е озаглавен "Защо финландските бебета спят в кутии" и разказва за традицията всички родители в страната, без значение от доходите си, да получават кутия с най-необходимите неща за новороденото. Под текста хора от различни националности приветстват силно идеята и коментират, че тя би могла да послужи за пример и в други държави.

Публикуваме накратко разказа на Би Би Си и поради предстоящите промени в социалното законодателство за българските майки. Може пък и нашите законодатели да си откраднат някоя добра идея.

От 75 години насам финландските родилки получават като подарък от държавата една кутия. Нещо като кашон с всичко необходимо за първите дни на детето - дрехи, чаршафи, играчки, - а кутията сама по себе си може да се използва и за легълце. На дъното ù има дюшече, което я превръща в удобно първо място за сън на бебето. 

Много хора отбелязват, че "бебешката кутия" е помогнала на страната да постигне едно от най-ниските нива на детскa смъртност в света. Традицията започва през 1930 г. и има за цел да даде на всяко финландско дете, без значение от произхода му, еднакъв старт в живота.

Майките имат право на избор - да получат 140 евро кеш или кутията. 95% избират кутията, защото стойността ù е много по-висока от 140 евро.

За да получи подаръка от правителството, майката трябва да е започнала да посещава женска консултация преди четвъртия месец от бременността. Така се гарантира, че бременността ще бъде проследена от медицински лица. През 30-те години на миналия век Финландия била бедна държава с висок процент детска смъртност - 65 на 1000.

Според лекари промяната до голяма степен се дължи на "бебешката кутия" и проследяването на бременностите oт специалисти, както и на държавната здравноосигурителна система и централизираната болнична помощ.

"Според скорошно проучване финландките са най-щастливите майки в света и кутията е една от причините. За нас се полагат много добри грижи дори сега, когато обществените услуги бяха леко редуцирани", разказва майка на две момчета.

Когато родила втория си син, тя предпочела да получи паричната помощ, защото пазила вещите от кутията на първото си дете. Дори да бяха разнополови, пак щяха да влязат в употреба, понеже са в неутрални цветове, обяснява тя.

Кутията не само облекчава семейния бюджет, но има и ограмотяваща функция и е своеобразен учител за родителите. "Бебетата масово спяха в леглата на родителите. Предлагайки им кутията заедно с препоръки да не оставят новороденото да спи в общата спалня, ги насърчаваме да го приспиват на отделно място", обяснява професор Пулма от Хелзинкския университет.

На определен етап от списъка с подаръци (виж по-долу) били премахнати шишетата с биберон, за да се насърчи кърменето. Според същия професор, кутията помогнала и в това отношение. Той смята, че ефект има и включването на книжка с картинки, която насърчава бебето да посяга към нея и така отрано да свикне да държи книга в ръка.

Какво има в кутията: 

  • Матраче, протектор за матрак, долно чаршафче, юрганче, одеяло, спално чувалче
  • Самата кутия се превръща в легло
  • Космонавт, шапка, топлоизолиращи ръкавици и буйки
  • Леко гащеризонче с качулка и плетен гащаризон
  • Чорапки и ръкавици, плетена шапчица и шапка тип маска срещу студ
  • Бельо - бодита, гащеризончета, ританки в унисекс цветове
  • Хавлийка за баня, ножичка за нокти, четка за коса, четка за зъби, термометър за баня, крем срещу обриви, кърпа за баня
  • Комплект памучни и бархетни пелени
  • Албумче и играчка за чесане на зъби
  • Подплънки за кърмачки, презервативи; и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!