Грижа за здравето и безопасността в хранителната индустрия

OFFNews 11 май 2021 в 18:32 5740 0

Приоритети на хранителната индустрия винаги са били безопасността на храната и здравето на персонала. В последните 20 години обаче се отбелязва значителен напредък в грижата за тях – в Lindström наблюдаваме намаляване на инцидентите на работното място с повече от 50%. Причина за това е въвеждането на инициативата „Рецепта за безопасност“. Въпреки малкия брой на злополуките рисковете от наранявания все още са високи.

Освен това различни проучвания сочат, че най-голямата част от инцидентите на работното място се случва именно в хранително-вкусовата промишленост и се равнява на приблизително 25%.

Между годините 2000 и 2010 цели 77 000 служители в тази индустрия са пострадали по някакъв начин, а това доказва, че има още много какво да се направи по отношение на здравето и безопасността в нея.

За нараняванията има най-различни причини, като най-честите от тях са свързани с:

  1.  Ръчното управление на машини
  2.  Падането от височина
  3.  Удари от превозни средства
  4.  Машините за опаковане или преработка на хранителни продукти
  5.  Падащи предмети
  6.  Подхлъзвания върху мокри или замърсени с храна подове

Тези наранявания могат често да доведат до влошаването на цялостното здраве на персонала. Някои от най-разпространените постоянни оплаквания на служителите в хранително-вкусовата промишленост включват:

  •  Мускулно-скелетни наранявания
  •  Шум
  •  Дерматит
  •  Ринит
  •  Астма
  •  Стрес

Тази информация повдига въпроса относно превантивните мерки, които трябва да се въведат, за да могат работодателите в хранителната индустрия да гарантират здравето и безопасността на персонала си.

Мерки за безопасност

Понякога спазването на стандартите за безопасност и идентифицирането на всички възможни рискове може да бъде животоспасяващо в хранително-вкусовата промишленост. За целта всяка компания трябва да състави протокол за здравето на служителите и безопасността на храните си. Това е най-ефективният начин за предотвратяване на инциденти.

Обучението за боравене с машини е задължителна част от тези протоколи. По този начин се подсигурява, че служителите използват само уреди, които познават добре. Освен с инструкции за употреба на машините е важно персоналът да разполага с такива за реагирането при инциденти. Правилното действие в извънредни ситуации може да намали риска от трайни наранявания или инфекции.

Ако във Вашата компания има самотни работници, непременно трябва да им предоставите средство за сигнализиране в случай на инциденти – например личен SOS бутон. Необходимо е този уред да бъде свързан с център за приемане на аларми, така че отговорът при спешни ситуации да е възможно най-бърз.

Сред основните практики за здраве и безопасност в хранително-вкусовата промишленост е и незабавното почистване на разлетите продукти (например в ресторантите). Така се предотвратяват подхлъзванията, които често са риск, който много работодатели не предвиждат. Важно е, докато мястото се почиства, достъпът до него да се блокира до приключването на поддръжката.

Друг начин за осигуряване на повече безопасност е съхраняването на хранителните запаси на по-ниско, защото така се намалява опасността от падащи предмети. Ако продуктите все пак трябва да се поставят нависоко, е необходимо работниците да знаят правилните техники за вдигане на тежък товар и да разполагат със стълби. Използването на столове или кутии при взимането на материали от високи рафтове може да доведе до сериозни наранявания.

Работно облекло

Специализираното облекло е от изключително значение за безопасността на храните. За щастие, има възможност такова да се вземе под наем, което е от полза както на служителите, така и на техните работодатели.

Услугата на Lindström за работно облекло под наем отговаря на най-стриктните индустриални и хигиенични стандарти. Униформите ни донасят комфорт, но и защита – както от инциденти като порязвания, така и от по-сериозни проблеми като кожен дерматит. Дрехите ни са винаги здрави и чисти, в правилния размер и с плътно прилепнали ръкави. При необходимост можете да заявите и очила, ръкавици, престилки и предпазни средства за слуха за своите работници.

Предлагаме дори и кетъринг и месарски якета, пекарски ризи и черни кетъринг панталони.

Облеклото ни е направено от издръжливи, но в същото време леки и дишащи материали.

Когато поръчате униформи под наем от Lindström, можете да сте сигурни, че служителите Ви получават перфектните дрехи за работното място, а бизнесът Ви отговаря дори на най-стриктните стандарти.

Какво включва един завършен комплект от работно облекло? Освен униформата на служителите може да са им необходими и подходящи обувки с неплъзгащи се подметки и стоманени капачки. Някои работници може да се нуждаят и от мрежести ръкавици за почистване на различни уреди (например резачки за месо). А в случай, че човек в екипа Ви е алергичен към естествен латекс, за него можем да предоставим синтетични ръкавици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!