Quantcast

Земетресението в Гърция срина комуникациите в България

OFFNews Последна промяна на 24 май 2014 в 13:40 7104 3

След земетресението в Гърция на територията на България няма материални щети и пострадали. Ефектът от него обаче беше срив в комуникациите.

Мобилните оператори на някои места в страната бяха трудно достъпни близо 40 мин. след труса.  

Към момента единствената информация за леки щети дойде от Кърджали. От Областната дирекция на МВР съобщиха, че в града е подаден сигнал за паднал комин и за паднала върху лек автомобил тухла. Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението правят огледи на различни места в Южна България, където трусът беше усетен най-силно. 

Епицентърът на днешното земетресение е около остров Самотраки, Гърция. Магнитудът на земетресението е бил около 6.5 степен по Рихтер. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.05 2014 в 15:11

Принципно ... има две причини за срив на комуникациите.. само да кажа хората да го имат предвид. Едната Тишо я е споменал. Другата е загуба на телеметрия. Клетките в предимно недостъпни райони работят на радиочестота с много строго насочени антени. Ако Свързаността се загуби между клетките с централата, централата прави рестарт за опознаване на мрежа.
При земетресения, такава загуба на връзка е почти 90% възможна. А времето на рестарт на мрежата в даден сегмент отнема почти толкова около 30 - 40 минути.
Имайте предвид, че радиолюбители в подобни са повече от ценни, защото могат да осъществят и пренесат данни на много големи разстоъания и не само по УКВ мрежата която изграждат и поддържат.

25.05 2014 в 11:01

Като налапаха телефоните всички абонати да говорят, какво очаквате друго да стане?

24.05 2014 в 23:23

Е, радиолюбителските комуникации си вървяха безупречно и мястото и параметрите на заматресението бяха визуализирани на минутата в APRS страницата (APRS.fi) и оповестени в радиомрежата на УКВ ретранслаторите на БФРЛ (Българската федерация на радиолюбителите). Е, ние сами си ги поддържаме и никой не ни плаща за това, за разлика от сродните организации в Турция, Сърбия и Гърция. Дано не се налага да се види на практика резултата от "на брашното евтини, на триците скъпи".