Стойнев отчете ръст в икономиката по време на управлението си

OFFNews 05 август 2014 в 18:29 3154 6

Драгомир Стойнев

Министърът на икономиката в оставка Драгомир Стойнев отчете ръст в икономиката на страната в последния отчет на Министерството на икономиката и енергетиката след края на управлението на кабинета „Орешарски“.

Стойнев отчита още, че са разкрити 40 000 нови работни места, безработицата е намаляла, а основните отрасли вървят нагоре. Приети са мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса, които трябва да спестят около 100 млн. лева на годишна база до края на годината.

Над 1% е икономическият растеж през последното тримесечие.

В отчета на министерството се казва още, че за последната година са сключени 15 договора с фирми в областта на производството, строителството и търговията за общо 153 млн. лева инвестиции и 1650 работни места. Правителството е приело мерки за ускоряване на процеса по издаване на удостоверения, за намаляване на праговете за приоритетни инвестиционни проекти и възстановяване на осигуровки за инвеститорите. 

Стойнев се хвали и с привличането на българската компания Walltopia за инвеститор в проекта „София Тех Парк“, като се очаква да бъдат инвестирани 15 млн. лева.

В доклада на МИЕ се казва още, че държавата е помогнала за оздравяването на ключови предприятия за българската икономика като „ВМЗ“ ЕАД, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и други.

От министерството посочват и взетите мерки за защита на потребителите и борбата с големите търговски вериги, макар че президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените, засягащи търговските вериги, което така и не беше преодоляно от парламента.

В доклада не се споменава нищо за подписването на акционерното споразумение с „Уестингхаус“ за изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, както и за състоянието на проекта за АЕЦ „Белене“.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!