Египет бомбардира Ислямска държава

Последна промяна на 16 февруари 2015 в 11:07 12274 27

Снимка Reuters

Египетските военно-въздушни сили са нанесли удари над контролирани от Ислямска държава територии в Либия, съобщава Ройтерс.

Бомбардировката е проведена рано тази сутрин, като целите са били тренировъчни лагери и оръжейни складове на групировката.

Атаката е в отговор на видеото с обезглавяването на 21 египетски християни от Ислямска държава, което беше разпространено вчера.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси многократно е заявявал, че Ислямска държава представлява сериозна заплаха за страната му и нейните съюзници.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 20:07

оценката на форумното общество за Вашите коментари?

19.02 2015 в 15:02

"Запад-Юг".
Надявам се, че правилно сте ме разбрал. Темата която обсъждаме с "чесън" е България/ЕС, както съм написал и е далеч по обемиста от новината "Египет бомбардира Ислямска държава" - макар, че лесно се направи прехода - бомбардировки - халифат - Турция -НАТО - и дискусията ,ако мога така да кажа се завъртя - както виждате около темата "БГ в ЕС".
В никакъв случай не бих искал да пренебрегна вашето предложение - но, ако трябва да почнем - би трябвало да почнем от договора Сайкс-Пико което само по себе си е ОГРОМНА и сега - след фактическото декомпозиране на Сирия и Ирак - актуална тема!
Пряко свързан с договора Сайкс Пико е и Севърския Договор, и декларацията Балфур ( в посочения от Вас сайт препратки към спекулативни, антиеврейски и проарабски изопачения). Така че, едно откъснато от контекста коментиране на тази карта
(известна както картата на полк.Ралф Питърс) която ad prima vista изглежда "по справедлива" от сегашната реалност би могло да предизвика криво или непълно разбиране.

Прочее самия полк. Питърс в едно скорошно интервю така формулира своята гледна точка относно борбата с ислямския терор!Цитирам:
първо. Приемате факта,че сме в състояние на война!

второ. назовавате врага - ИСЛЯМСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ

трето. разкарвате правозащитниците от бойното поле (...) приемате факта, че ще има странични загуби(жертви) и няма да се извиняваме за тях!

....Ще преследваме терористите навсякъде по света, и ще ги избиваме (унищожаваме) Ще дадем най доброто от себе си за тяхното унищожение, и като се оттеглим -ще оставим след себе си димящи руини и виещи вдовици! Да избием терористите е едиственото работещо(решение).

(Peters' Plan to Fight Terror: 'Leave Behind Smoking Ruins & Crying Widows')

както виждате, темата е огромна и мнението ми съвпада с това на автора на "третата карта"


ПРОЧЕЕ ДО КАТО ПИША ТЕЗИ РЕДОВЕ - ЕГИПЕТСКИЯ СПЕЦНАЗ ПРЕВЗЕ И РАЗРУШИ БАЗАТА НА ИДИЛ В ДЕРНА (браво!!!!) надявам се покрай брътвежите на нереализирани графоман(ки) в рубриката "наши автори" да излезе и тази новина в сайта!

Така че, не съм Ви отговорил не от някакъв негативизъм или нежелание - а поради факта - че темата е ОГРОМНА -и добросъвестно - не би трябвало да напиша някакъв формален коментар ad hoc.

19.02 2015 в 13:43

За да обобщим: проблемът е в HR, а не ценностен.
Спокоен съм. хахаха..

Offnews да вземат да отворят тема за "европейските ценности", че опасявам се и ние като тук описаните:"Всеки десети руснак мисли, че "европейски ценности" означава "паметници на културата" http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/04/02/2273916_vseki_deseti_rusnak_misli_che_evropeiski_cennosti/

А ако искаме да свалим дебата до по-прагматични, но не по-малко полезни измерения, могат да отворят приказка и за практиката на развитите компании в дефинирането, споделянето и отстояването на КОРПОРАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ на успешните компании.

Уверявам ви, темата е изключително интересна и полезна. След като си вземем необходимата доза разочарование и цинизъм, по-здравословно е да започнем да мислим и действаме съзидателно.

19.02 2015 в 13:32

"благодаря за възпитаното и любезно обръщение, но след като прегледах посочения от Вас сайт не намерих (според моето мнение) темата да е релевантна към тази дискусия. И, прочее, защо само третата карта от посочения линк?"

и

"Нееднократно виждам че дискусиите около дадена статия далеч надхвърлят темата на самата статия."

@полковник, поканата ми да изразите мнение относно визираната от мен карта3 в посочения линк е свързана с оценката на форумното общество за Вашите коментари (тук не визирам само @чесън). Лично на мен би ми било интересно да чуя Ваш коментар по тази тема.
Видно от посочените цитати сам разбирате и приемате това, че понякога коментарите "далеч надхвърлят темата", под която са писани. А и оставам с впечатлението, че не намирате това за вредно и/или безполезно.
Разбира се една покана не би трябвало да се счита а приори за задължение. Така че в крайна сметка изборът е Ваш. В свободна страна живеем.

19.02 2015 в 13:09

Уважаеми "чесън",
Благодаря за отговора. Преценката, изводите И прогнозата ми са с оглед ПРАКТИКАТА на ЕС, фактите - а не философията на съюза и идеите на Морис Шуман и Конрад Аденауер.
Идеите, както пише Питигрили: "Идеите, повярвай ми: доброто храносмилане е по важно отколкото всички идеи на човечеството" :). Съотносимо към ЕС смятам, че една здравословна и отрезвителна доза цинизъм след като не-малка част от живота ни е минала гледайки нескончаем парад на демагози и лицемери - Е необходима!
Друга една поговорка гласи - че пътят към ада е постлан с добри намерения - и това важи и за ЕС.

"От идеологическа гледна точка, нека не бъркаме ценностите залегнали в основополагащия документ на ЕС с практическото им прилагане." (цитирам те без да изопачвам смисъла).
Правилно! Но ние ежедневно, ежечасно, ежеминутно консумираме, дишаме и сме потопени именно в "практическото им прилагане"!
Що касае възможността да поправим ЕС отвътре "В РАМКИТЕ НА СЪЮЗА, а не да подриваме самият съюз, защото в основата му стоят не чиновниците, а именно ценностите." не напразно в оценката си за евродепутатите (ни!) с главни букви писах: "БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ са утайката на обществото" Аз не виждам - и като казвам "не виждам" то не е метафора или емоционален израз - а хладна преценка - не виждам кой от цялата тая гмеж, от цялата разпрана торба с изляло се гюбре и смрад - евродупедати - накачулени в бързия влак - за Брю-то го интересува нещо друго освен разпродажби -аутлети, намаления, шопинги, далавери, снимки с Папата, снимки с Оланд, снимки с Меркел за фейсбучето, пак далаверки, ходатайства, подкупи, интриги ( не ми иде някак да кажа думата лобиране - защото лобирането е тънка, умна и точна работа)..и пак далаверки, далаверки. Това прочее важи не само за българското евродепутатство. Така че - съм песимист относно способността за самоочистване на ЕС.
Що се отнася до държавата - пак ще цитирам Питигрили - " Държавата е съвокупност от лица, които ти нямаш удоволствието да познаваш, и които са готови да те застрелят, ако не позволиш да те убият вместо тях".
Това е "Раздържавената Държава" без образование, без отбрана без здравеопазване, без наука, без култура - но с огромен репресивен апарат, покварена прокуратура, корумпирано съдийство! Това е държавата която отговарая на стандарта "БГ в ЕС". За съжаление изход не виждам , решенията които бих предложил на този етап са абсолютно неизпълними. За съжаление.
Разпада на ЕС го виждам като разпад този му вид. Система от договори без ултимативни клаузи и "квоти" би дал шанс на малки, бедни и обедняващи държави в случая - България да ИМАТ ШАНС да се ПРЕБОРЯТ за по добри позиции относно (примерно!) развитие на селското стопанство и неговата конкурентноспособност, дългосрочно планиране на енергийна политика ( в никакъв случай не правя намек за енергийна зависимост от Русия!) изцяло насочена в защита на националния интерес. Имам предвид - стратегия тип "ако ще си продадем кожите - да ги продадем скъпо!" а не сегашния тип стратегия "Брюкселски диктат и свалени гащи". Приоритетите в света се променят, въглищата и стоманата отстъпиха место на титана и природния газ, производството на хардуер и софтуер измести цветните телевизори и автомобили като индекс на развита икономика.
Утре със сигурност приоритет ще е храната, прехраната!! Богатата на селскостопански, земеделски и животновъден потенциал България би имала далеч по добро место в стартовата клетка на утрешното състезание! Инвестирането в образование и наука - дори с цената на финансова саможертва в други сфери би била проява на визионерство...но не би. България на ЕС е страна с безперспективна "политика по прехраната" . Образованието е налазено от смешни, вулгарни и идиотски "университети", частни училища за богати кретенчета...Това е "България на регионите" а не на нацията. Това е снапшот на БГ в ЕС.

п.п. Нееднократно виждам че дискусиите около дадена статия далеч надхвърлят темата на самата статия. Все по-вече ми се нрави идеята на "професор Балкански" някой път да се видим.

19.02 2015 в 11:25

полковник, пишеш страхотии и ще си ги запазя някъде понеже са злато.

Споделям разочарованието ти на 50% - онези 50, които касаят лицемерието на ЕС -бюрокрацията и излъганите надежди, че някой нещо ти дължи. Останалите 50% разочарование предпочитам да ги насоча не към „Европа“, а към България, българите, към приятелите, близките ако щеш, т.е. към нас самите.

Визията ти категорично не споделям на 100%. Верно, че „мъдростта е в мярката“, но къде е мярката в пожеланието „незабавен разпад“ на ЕС?

„Не членството в един вертеп, в една покварена общност - а справедливи, ясно обвързващи договори с един съюз почиващ на високи морални идеали би бил бъдеще и перспектива за България.“

– от чисто прагматична гледна точка, разпадът на ЕС ще ни хвърли директно в орбита я на Русия, я на Турция, я на двете едновременно (не защото така искаме, а защото така ще стане по чисто географски и антропологични причини). Това ли са общностите, които ще ти върнат „мечтата и надеждата за възстановяване на правдата, за справедливост, за наказание на виновните за провала на прехода, за възмездие над бандити, мошеници крадци“? Може, АМА ДРУГ ПЪТ. С други думи, НИКОГА! Сам го знаеш. Западната култура осигурява баланс между солидарност и индивидуалност (осигурява достатъчно условия да се оправяш сам), докато източната ти осигурява гарантирано хомот, за друго не знам.

- От идеологическа гледна точка, нека не бъркаме ценностите залегнали в основополагащия документ на ЕС с практическото им прилагане. Ти споделяш ли тези ценности (едната между другото е зачитане на националния суверенитет) или не ги споделяш? Аз ги споделям, а ти? Подозирам, че и ти. Тогава защо атаката ти не е срещу бюрократа, срещу чиновника, който е зоупотребил с властта и не е приложил споделените фундаментални ценности в действията си, а срещу цялата система? Нека не си правим илюзии, борбата например на руската пропаганда е на първо место срещу ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ и едва на второ срещу ЕС като система. Напомням част от въпросните ценности: Човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и спазване на човешките права. Основни права са: Достойнство, Свобода, Равенство, Солидарност, Гражданство и Правосъдие. Има ли нещо, с което да не сме съгласни?

Тезата ми е, че към този момент, за това, от което не сме доволни от ЕС трябва да водим борба, да си поставяме цели и да ги постигаме, но В РАМКИТЕ НА СЪЮЗА, а не да подриваме самият съюз, защото в основата му стоят не чиновниците, а именно ценностите.

Иначе, ако ме питаш, споделям приказката на Фредерик Бастиа, че „Държавата е фикция, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали“. Но уви в настоящата среда около нас, среда, която не зачита свободата като ценност, съюзите, добри или не толкова добри, са наложителни...поне докато някой не измисли нещо по-добро.

18.02 2015 в 23:58

So: по ред на нещата.
№19,
благодаря за възпитаното и любезно обръщение, но след като прегледах посочения от Вас сайт не намерих (според моето мнение) темата да е релевантна към тази дискусия. И, прочее, защо само третата карта от посочения линк?

№20,
чесън, нека не отместваме фокуса, в разговора ни става въпрос за релацията ЕС/България а не ЕС/полковник. Но и така имам ясен отговор.
Първо, нека не звучи патетично и изтъркано, но ЕС отне, ограби, изтръгна на няколко поколения българи мечтата и надеждата за възстановяване на правдата, за справедливост, за наказание на виновните за провала на прехода, за възмездие над бандити, мошеници крадци. След провала на модела Желев-Мултигруп-Беров и след бандитизма на периода Виденов-Костов, след колосалната корупция и беззаконие на Симеон Крадливий - надеждата, подхранвана от безогледна пропаганда, лъжи и измами вкара милиони (с редки изключения) в илюзията - че ЕС ако не друго ще докара справедливост, еднакви правила и възмездие. На практика - ЕС се оказа един кошмарен хибрид между Третия Райх и СССР! И ако Франция/Германия, Бенелюкс го играят РСФСР, Прибалтика и Вишеградската четворка - Белоруската ССР и хрушчовска Украина - на нас ни бе отредена ролята не на 16-т република - а на затънтен автономен район - нещо като Биробиджанската автономия, Кабарадино-Балахария или Коми АССР. Към България бяха насочени предприсъединителни фондове с ясното съзнание(!!!) че ще бъдат ограбени и разграбени от избрани хора, с ясното съзнание -че не съществува национална и европейска структура която ефективно да следи и контролира да превенира и наказва грабежа! Фактически, предприсъединителните фондове бяха опоскани с активното участие на евробюрокрацията! От България - независимо от лицемерните "остри" оценки и доклади нищо не се изиска, никакъв натиск не се приложи за ефикасна реформа в областта на правораздаването! В кратки срокове към централната и местна бюрокрация се създаде паралелна "евро" бюрокрация като се започне от българските Евро депутати - които БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ са утайката на обществото - като се мине през "евро"министерства, комисии комитети, областни, общински и путка му лелина "евро" структури! Това всичко е грабеж, грабеж, корупция и развал на държавата и държавността!

Веднъж (преди доста години) попитах едно много високопоставено лице от една "западна" държава защо въпреки декларираните високи морални принципи, идеи и решителност - фактите показват - че западни банкови, финансови, икономически и политически структури кокетничат, колаборират, подкрепят и работят с прононсирани мръсници, компрометирани ченгета и доносници, грабители и рушители от времето на живковизма. Отговора, уважаеми "чесън" би трябвало да е обица на ухото на всеки еврооптимист. Ето!: " Ние смятаме, че проблемите най лесно се решават с тези които са ги създали." По долнопробна, пачавренска, проститутска либерал-педерастка аморална позиция не може да има! Да превенираме убийствата подавайки ръка на мутрите-убийци! Да прекратим циганския терор стимулирайки циганите към беззаконие. Да умилостивим Убийците давайки им "квоти" за убиване! По долни пачври от европачаврите -трудно може да намериш! В сравнение с тях - всяка една курва по хотелите до Лъвов Мост и Околовръстното са едни лъчезарни девици!
Така че, в национален план - ЕС нанесе страшни щети на идеята за справедлива, нормална държава. По отношение на средства, финанси и т.н. ЕС ежегодно отделя стотици милиони евро за спонсориране на тероризма в Близкия Изток, за "изхранване" на несъществуващи бежанци от Газа, за пълнене на милиардни лични сметки на Арафат и наследници по тероризъм, за бандитските структури на Хамас.Стотици милиони бяха хвърлени за развитие и подпомагане на корупцията в България - но когато става въпрос - за помощи за бедстващо население в България пострадало от наводнения, свлачища, тогава средства се отпускат с капкомер! За палестинските бандити и главорези ЕС е майка със щедра цица, за европейска България - зла мащеха! Ерго в национален план - ЕС в този си вид е опасен губителен и унищожителен за България. Ако преди съм имал надежда, че ЕС ще даде на България законност, правосъдие, морал и справедливост - ЕС ми отне - както и на милиони други - тази надежда. Справка - процента негласуващи!! В личен план - надявам се никога по-вече да не и се налага да се ръкувам с европачаври, европедерасти, евро трансгендери и подобни свинства и цялата евробюрократична гмеж.

Много неща които евросвинете не са и сънували съм имал и преди и сега - възможността да нося обувки шити по поръчка , да си шия костюми по поръчка, да водя един живот на дискретен и сдържан, ненатрапващ се лукс, Да мога да притежавам палеографски издания, гравюри, и да мога що-годе да поддържам едни напълно цивилизовани и интересни хобита, контакти с жени и спорт:)). Така че просташкия ЕС едва ли би могъл да ми даде "нещо което не съм сънувал".
Плюскането на корем по коктейли, матинета и "промоции", пръскането със шампанско и кендзането и повръщане под палмите във вилата на Любо Пъпката или насиране с Дудука, Емел Етем, похабения педал Минчев, Митю Пищова, Надка-Михайлова-Патка, "едине", "пийине" и "джакудзита" са "евроблагини" за които, вярвайте не съм мечтал!

Питате, "чесън", каква е визията ми за ЕС? Незабавен разпад на тази гигантска неефективна структура! По времето на "Общия Пазар" и по преди - обединението "кюмур-челик" (европейското обединение за въглища и стомана) възможността за икономически натиск - (без диктат!) - на един гигантски финансово индустриален конгломерат по отношение на морал в политиката, защита на национали интереси, справедливи социални правни реформи и политика бе много по голяма! В края на краищата - нито, България, нито Полша или Германия не е член на ОАЕ но това не пречи на САЩ с едно помръдване на веждата или дискретно покашляне от към Капитолийския хълм нещата да тръгнат в една или друга посока.
Не членството в един вертеп, в една покварена общност - а справедливи, ясно обвързващи договори с един съюз почиващ на високи морални идеали би бил бъдеще и перспектива за България. Не на безогледното членство в ЕС, опити за размиване на националния идентитет, обща валута - която е като общите гащи - риска от пренасяне на зарази и срамни болести е голям! Мъдростта е в мярката.

18.02 2015 в 20:18

Не разбирам, честно. ЕС не ти е взел нищо, което да си имал преди него. Напротив, дал ти е много неща, които не си и сънувал. А когато си пожелаваш да се разпадне, каква е визията ти за България след ЕС?

18.02 2015 в 16:35

@полковник, извинявам се за нахалството, но бихте ли коментирали 3-тата карта от линка?

https://syria360.wordpress.com/globalist-agenda/

18.02 2015 в 16:13

чесън, относно ЕС:
като се откъснем от идиотската същност на Хитлер, характета му на престъпник, садист, кретен възбуждащ се от миризма на фъшкии и труп - какви бяха вижданията на Хитлер за Европа (без Русия!) нека почнем по ред:
А. Балканите разрушена, разрушена Югославия, силна Хърватия на Усташите, Слаба сърбия, независими мюсулмански анклави. Справка - Мечтата на Хитлер -успешно реализирана от Европедерасткия Съюз.
Б. Чехословакия разделена на две. Малка Чехия и Независим протекторат Моравия. Сбъднато, Чехословакия се раздели по мирен път (все още мистерия!) На малка пухкава Чехия и Независима Словакия.
В. Прибалтика - Независими държави - Литва,Латвия и Естония, Кьонигсберг част от Третия Райх. е, Тук мечтата е сбъдната на 80-85 процента - Прибалтийските държави са независими ако така може да се изразя, Но Кьонигсберг(Калининград) Вместо в зточна прусия си остана в пределите на Бившата руска Империя. За сега.
Г. Британската империя съсипана и разрушена, арабските ѝ владения трайно настоени срещу метрополията, Обединеното Кралство част от послушна Европа. -предадео от вътре от петатаколона на ЕС. Нещо да каже някой по точка Г от Плана Хитлер?
Д. Дезавоиране ролята на християнството и особено на католическата църква като морален компас.
Сбъднато от европедерунгелите -щедро продали гъзовете си на исляма от ирационална омраза към европейската цивилизация, християнството, юдаизма и дори атеизма.

...нека продължим нататък!

... Един от най известните лозунги на нацистката партия бе: Ein Will, Ein Volk, ein Führer, ein Reich, ein Reichshauptstadt, ein Reichsmark! ЕДНА ВОЛЯ, ЕДИН НАРОД, ЕДИН ФЮРЕР, ЕДИН РАИХ, ЕДНА СТОЛИЦА НА РАЙХА, ЕДНА РАИХСМАРКА.
E, ма'а му ако и не признаете, че евролиберастите, хомосексуал-леволибералите не са направили всичко за да сбъднат мечтата на нацистите...
ЕДНА ВОЛЯ - идваща от Брюксел, с познатата миризма на диктатура в кадифена ръкавица
ЕДИН НАРОД - всичко възможно прави педерасоидната гмеж под лозунги за мултикултурализъ, толерастия, преливане на ислямска зараза, и, противната идея за "европа на регионите а не на нациите (държавите) идеята за "ограничен суверенитет" в замяна на един кур в гъза, да го кажем точно, така вдъхновено изказвана или по точно изцвилена от Пешо Коня, продажната надка патка и сега от евнухоидите лево либерали.
ЕДИН ФЮРЕР- факт!! - седи някакво лайно в Брюксел и чрез разни райхскомисари се опитва да ебе европейците без вазелин.

ЕДИН РАЙХ, ЕДНА СТОЛИЦА...ИМА ЛИ СМИСЪЛ ДА ПОЯСНЯВАМ? Е, не берлин а гнусния коптор населен с муслимани -Брю - но факт!
ЕДНА РАЙХСМАРКА е, верно казва се евро, ...ама си е райсмарка!
Така че, чесън, към това като прибавим и патологичната ненавист към евреи и Израел, гнусната любов към исляма и моралния релативизъм и лицемерие поставящ християнството и атеизма на една платформа с гнусните резчи на клитори и козеебци виждате -че Ес е сбъдната 90% мечта на Хитлер!! Не съм си представял живота си да живея в един мек вариант на нацизма в един Четвурти Райх! Така, че, това което съм написал - не е заклинание - а пожелание. А, и още нещо ако доживеем разпада на този изгнил Четвърти Райх, дано видим цялата евробюрокрация на скамейките на еди нов Нюренберг!

И ДА НЕ ЗАБРАВИМ - БРАВО НА ЕГИПЕТСКИТЕ ВЛАСТИ!