Чобанов: Ако е имало атака срещу КТБ, тя е дошла отвътре

OFFNews Последна промяна на 01 април 2015 в 09:13 4418 9

Чобанов: Ако е имало атака срещу КТБ, тя е дошла отвътре

Ако е имало атака срещу Корпоративна търговска банка (КТБ), тя е била отвътре в самата банка заради начина на управление. Това заяви в интервю за bTV Петър Чобанов - депутат от ДПС и бивш финансов министър в правителството на Пламен Орешарски.

Той определи като несъстоятелни твърденията на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев за това, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е в основата на атака срещу банката, довела до фалита ѝ. В интервю за "Гласове" банкерът твърди, че Пеевски му поискал безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от дружествата „Виваком”, „НУРТС”, „Дунарит”, „Авионамс”, „Фърст диджитъл” и агенция ГАРБ.

"Как да придобие Пеевски активите? Да му бъдат подарени? Това няма как да стане, несериозно е”, коментира Петър Чобанов.

Според него банката е финансирана по нестабилен модел – фирмите не са могли да си плащат и лихвите.

"Има кредити, предоговаряни по 25 пъти. Пеевски не е участвал в управлението, не е прилагал порочните практики, които заобикаляха правилата. Предстои да видим дали има неофициална версия, че Цветан Василев и Делян Пеевски са се скарали, но дори да е така, банката е управлявана по начин, който я прави нестабилна във времето”, обясни Чобанов.

Бившият финансов министър отхвърли и твърденията на премиера Бойко Борисов, който обяви, че той заедно с бившия министър-председател Пламен Орешарски носят вина за кризата в КТБ. „Борисов каза, че Орешарски и Чобанов са спали. Чобанов не спеше, но тогава нещата се развиха много бързо. Седмица, след като КТБ беше поставена под специален надзор, имаше атака срещу друга банка и цялата система се клатеше”, обясни депутатът.

„За фалита на банката трябва да се търси вина в тези, които я управляваха, оттам нататък какво е правил „Банков надзор” на БНБ и могъл ли е да предотврати фалита”, заяви Петър Чобанов.

„Премиерът казва – те изтеглиха държавните пари. Тази сага с държавните пари се завъртя много по-отдавна. Още Симеон Дянков даде препоръки за изтеглянето на парите на държавните предприятия, които са само в една банка, след което служебният кабинет въведе правилото не повече от 20% от парите им да се държат в една банка. Около 600 млн. лв. бяха изтеглени за около година от 2013 г. и 2014 г.”, обясни още Чобанов, отхвърляйки друга теза на Борисов, че фалитът на КТБ е предизвикан от изтеглянето на държавните финансови активи от банката.

„Заради създалото се напрежение се предизвика изтегляне на депозитите. Тогава ръководството на банката поиска да бъде поставена под специален надзор – има писмо от ръководството на КТБ до ръководството на БНБ. Надзорът на БНБ е този, който трябва да предприеме мерки”, подчерта бившият финансов министър.

Той обясни, че в създалата се тогава ситуация, при която Първа инвестиционна банка беше оздравена, а КТБ – не, не е приложен двоен стандарт. „Тогава в неделя следобед беше договорена помощ. ЕК в разрешението си за ликвидна подкрепа за цялата банкова система изрично посочва, че ликвидно се подпомага само стабилна и здрава банка, която няма капиталов недостиг. Тогава вече имаше сериозни сигнали, че в КТБ има сериозни пробойни”, подчерта още Петър Чобанов.

Депутатът от ДПС подкрепи настояването на лидера на партията Лютви Местан, който във вторник призова Цветан Василев да разкаже всичко, което твърди, че знае, вместо да крие информация като застраховка за живота си.

„Г-н Василев може да каже каквото намери за добре, той така или иначе е страна. Хубаво е да се изпълни това, което господин Местан препоръча – това да бъде предадено на прокуратурата, а не десетилетия да си говорим за мръсните тайни на властта”, посочи Чобанов.

Самият той също обеща да не спестява нищо. „Ще обясня пред комисията „КТБ” всичко, което ме питат”, посочи той на фона на конфликтната ситуация, в която двамата с Йордан Цонев, бивш председател на Бюджетната комисия в парламента по време на събитията с КТБ, са членове на анкетната комисия, която проучва обстоятелствата около фалита на банката.

„В комисията КТБ се изслушват различни институции и е нормално да участваме с г-н Цонев, аз не налагам мнението си. Не е имало как да знам за КТБ, защото не съм овластен и не аз изпращам хората да проверяват”, коментира още бившият финансов министър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2015 в 15:11

Стига с тия лъжи, бе Даун !!!

Каква атака, какви пет лева, бе Пешо ?

Нали КТВ изливаше по 60 000 лева месечно на Кюнеца за защита от риск, аварии и "още нещо".

Не разбра ли, че циганите се намират през 9 баира, та чак в Драгалевци.

КРЕТЕН !!!

И сега Кюнеца и Борат пак продават всичко за по лев.

ДЕЖА ВЮ !!!

01.04 2015 в 13:28

чобанчо е изпълнявал заповедите на делянчо и доганчо ДпС

нали после отиде в партията на разширителя

01.04 2015 в 12:47

Да и ДАНС и БНБ са били също вътре ;D И милиардите които през годините ГЕРБ, ДПС, БСП и НДСВ налели също са били отвътре сигурно? 6 милиарда били отпуснати като кредит на една и съща фирма това отвътре ли трябва да се забележи само? Контролните органи отвътре ли са? Глупак!

01.04 2015 в 12:32

Ооо, бийтълс. Нещо много активни станаха от ДПС да ходят да говорят пред медиите.

01.04 2015 в 11:06

Супер сте си в тази комисия, но Пеевски защо не е в нея?

01.04 2015 в 10:39

Направи ли си сюнет, майка ти да е.... лайно такова, недоразумение на природата.

01.04 2015 в 10:06

А бе бузанчо,( да те щипна по бузките) ти да не си адвокат на Пееф? Несъстоятелно било Пееф да иска активи- той Свинчо си е несъстоятелен отвсякъде- несъстоял се следовател, несъстоял се шеф на ДАНС- само милионите дето ги окраде са състоятелни.Ама и ти се облажи покрай него- депутатин стана- на килограми гледам го гониш.

01.04 2015 в 09:43

А бе мармот! Недоразумение просто! Как така те нагласиха в листите на ДПС като нямаш нищо общо с атаката срещу банката!?
Мазен педал!!!

01.04 2015 в 09:35

Отвътре - от сърце и душа?
Или от дълбините на задниците ви?