Боян Петров се отправя към смъртоносния осемхилядник Анапурна

OFFNews 09 март 2016 в 17:20 5492 2

Българският зоолог и алпинист Боян Петров ще отпътува в събота към непалската столица Катманду, за да атакува осемхилядните върхове Анапурна и Макалу в Хималаите. Изкачванията са част от проекта "Българин на 14х8000", който включва покоряване на всички 14 осемхилядници на планетата. 

Десетият по височина връх Анапурна е покрит със сняг и лед, което прави лавинната опасност изключително висока и го превръща в най-смъртоносен за катерачите. Един от трима изкачили го алнинисти загиват.  През годините е покорен от по-малко от 200 души. Първото изкачване от българи е осъществено през 1989 г., когато от четиричленния екип загиват Милен Метков и Огнян Стойков.

Пред OFFNews Петров заяви, че атаката на високия 8091м Анапурна най-вероятно ще започне между 10 и 30 април, след като е завършен процесът по аклиматизация. За изкачването ще бъдат изградени 3 височинни лагера, като алпинистът планира да спи възможно най-малко в тях, за да не се излага често на лавинните рискове.  

Признава притеснението си: "Анапурна е най-снежен от върховете, най-непредвидим, там най-много не зависиш от себе си като възможност, а по-скоро от каприза на времето, на съдбата“, споделя Петров, но оправдава решението си да изкачи върха сега с мотива, че от психологическа гледна точка е удачно да се започне с най-трудното.

Засега ученият не е наясно с пълния състав на смесената международна експедиция, но потвърждава за участието на 77-годишния испански алпинист Карлос Сория, с които Петров вече е покорявал Гашербрум през 2009 г. и Кангчендзьонга 2014 г.

След Анапурна българинът планира да атакува петия по височина Макалу (8481 м) в рамките на 5 дни, за да се възползва от вече придобитата аклиматизация.

Резюмето на 43-годишния Петров включва изкачвания на осемхилядни върхове като втория по височина К2 (8611 м), третия Канчендзьонга (8586 м), както и Манаслу (8163 м), Гашербрум (8080 м) и Броуд Пик (8047 м). 

Това, което прави постиженията и плановете на алпиниста още по-впечатляващи е фактът, че той страда от диабет тип 1, което налага инжектирането на инсулин по четири пъти на ден.
 






Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!