Банкси отвори депресиращ и саркастичен "Дисмаленд" в Англия (галерия)

ОFFNews 21 август 2015 в 16:02 4564 2

Снимка Christopher Jobson/Colossal

Дисмаленд.

Той го описва като "семеен парк, неподходящ за малки деца" - и със Смъртта, возеща се на блъскащите се колички, а Пепеляшка е зловещо обезобразена при катастрофа на тиквената си каляска, е лесно да разберем защо, пише британският вестник "Гардиън".

Новата инсталация на Банкси "Дисмаленд" отвори врати този четвъртък близо до брега в Уестън сюпър Меър. Той е на моменти смешен, на моменти те кара да прогледнеш и от време на време е ужасно шокиращ. 

Най-големият проект на артиста бе обвит в мистерия до самия момент на откриването си. Местни жители и любопитни туристи бяха накарани да повярват, че инсталацията, която се строи в неизползваем открит басейн на име "Тропикана", е част от филмов декор за холивудски трилър на име "Сивата лисица". 

Името е каламбур с "Дисниленд", но Банкси настоява, че проектът не е удар по Мики Маус и компания. "Забраних всякакви образи на Мики Маус на сайта. Това е изложбено пространство за най-добрите артисти, за които мога да се сетя, като изключим двамата, които ме отрязаха", казва той. 

Творби на 58 лично избрани от Банкси артисти, срез които Деймиън Хърст и Джени Холцер са инсталирани на площ от 2,5 акра. 

В една от палатките кандидат-анархистите могат да намерят начин как да отварят рекламните пана по спирките на градския транспорт - за 5 лири всеки може да си купи инструментите, с които да ги отвори, заменяйки настоящия плакат с каквато пропаганда си поискат. Законно ли е? "Не е незаконно", отговаря продавачът.

Надолу по коридора попадате в магазин за "джобни назаем", който предлага пари за деца с лихва от 5000%. Пред него има малко трамплинче, за да могат децата подскачайки да прочетат изнервящо ситният почерг на артиста Дарън Кълън. 

"С изтеглянето на социалната държава дупката в пазара се запълва по наистина хищнически начин. Хората биват заробени с ненормално дългове за години", казва Кълън.

Подобно на останалите замесени творци той също не е виждал Банкси, но е очарован да бъде част от шоуто. "Това място е страхотно, преди да дойда тук, бях запознат с много малка част от предвиденото, но е супер. Невероятно е да имаш толкова много сарказъм на едно място", смята Кълън.

Някои от останалите инсталации са Мемориалната огнена яма на Джефри Арчър, където посетителите могат да се стоплят около огън, подклаждан с книгите на местния лорд, умалено езерце с мъртви тела и препълнени лодки с бежанци и др.

В рова около замъка има бронирана полицейска кола, служила в Северна Ирландия, превърната в детска пързалка.

Самият Банкси се е включил с 10 работи, една от които е катастрофиралата тиквена каляска на Пепеляшка. Гостите наблюдават мъртвата принцеса с конете ѝ, снимани от побеснели папараци, като на излизане всеки гост ще получи своя собствена сувенирна фотография на фона на трагедията.

Банкси плаща всичко от джоба си, но не е ясно дали ще успее да си избие парите. "Дисмаленд" е отворен за посетители до 27 септември, като лимитът за посещение е 4000 души на ден, всеки на цена от 3 лири, като може да се закупят по интернет от сайта dismaland.co.uk. Сборът е малко на 400 000 лири, така че надали артистът ще излезе на печалба.

Анонимният творец определи идеята си като "фестивал на изкуството, забавлението и анархизъм за начинаещи". А има доста неща, на които да се посмеете - черните балони с бели надписи "Аз съм имбецил", портретите на тила на главата ви и т.н., но огромна част от инсталациите всъщност са доста сериозни.

Посетителите са посрещани от депресирани служители в розови светлоотразителни жители, набрани с обява от местния вестник за филмови статисти.

Най-важното
Всички новини