Зрелостниците изкараха най-високия резултат в историята на матурата по БЕЛ

С 15 точки е нараснал резултатът на матурата по математика

Кристина Минчева 07 юни 2024 в 13:02 3153 1

Галин Цоков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Образователният министър проф.Галин Цоков

Средният брой точки от държавния зрелостен изпит по български език и литература на зрелостниците от Випуск'2024 е 58.48 от 100. Това е най-високият резултат като брой точки в исторически план, отбеляза образователният министър проф. Галин Цоков. Той представи данни и за втория зрелостен изпит, където също е отчетен по-висок резултат спрямо миналата година.

58.48 точки от матурата по БЕЛ се равняват на среден успех Добър 4,32, а това е най-високо ниво като резултат от 2008-а година насам.

Миналата година средният резултат на матурата по български език за дванадесетокласниците беше 50.14 от 100 т., което бе едно от най-слабите постижения на учениците.

"По този начин средният успех по БЕЛ тази година е Добър 4,32, а миналата година беше 3,93. Тоест има едно сериозно нарастване на средния брой точки, достигнати от учениците, както и се покачва средният успех", подчерта образователният министър.

Той отбеляза, че се наблюдава спад на слабите, средните и добрите оценки и ръст на много добрите и отличните.

"Намаляват със 7% слабите оценки, средните с 6%, добрите - с 5%. Отличните оценки са 6,5%. Интересното е, че ако миналата година отличните оценки са били 00,1%, сега те достигат до 1,5%",посочи проф. Цоков.

Около 47 000 зрелостници се явиха на тазгодишната матура. Темата, която се падна за интерпретативно съчинение на последната задача, беше "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски, а темата за есе - "Мълчанието - сила или слабост".

И тази година имаше технически проблем с една от задачите. Зрелостниците работеха по тестове с липсваща диаграма, затова всички получиха необходимия брой точки и не бяха ощетени. 

Образователният министър представи и данните от втората задължителна матура за зрелостниците. Той отново отчете повишаване на резултата както в най-често избираните дисциплини (английски език и биология), така и в изпита по математика. 

Средният брой точки от втората матура е 67,18, което се равнява на оценка много добър 4,72. Миналата година общият брой точки от втората матура е бил 62,11, което се равнява на добър 4,48. Така се отчита нарастване с 5 точки. 

"Основното нарастване на оценките е при най-популярните изпити - по английски език и биология. С колегите обаче отчетохме, че резултатът на матурата по математика е нараснал с 15 точки, което е много добра тенденция, защото се засилва интересът на децата да участват в зрелостен изпит по математика", отбеляза проф. Цоков.

Той посочи и данни за матурата за професионална квалификация, където също се отчита ръст на резултата с 22 стотни спрямо миналата година в областта на администрация и управление, информатика, ресторантьорство и маркетинг. Така оценката от матурата за професионална квалификация се равнява на много добър 4,51. 

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов