Жители на силистренско село събират пари за ремонта на руски храм

OFFNews 23 януари 2024 в 15:34 7542 0

Старообрядци в Татарица

Снимка Фейсбук; Непознатите места на България

В с. Татарица са останали около 15 семейства на старообрядци, наследници на руски заселници от 17-и век

Близо 200-годишната църква "Покров на Пресвета Богородица" в силистренското село Татарица се нуждае от ремонт. Външната мазилка се руши, а от покрива тече вода, твърдят местни жители, цитирани от БТА. За да спасят храма си, хората от селото са започнали кампания за набиране на средства. Изчисляват, че за ремонта ще имат нужда от 100 000 лева, а до момента са събрали около 30 хиляди.

„Основите не са много стабилни, трябва да се усилят. Църквата трябва да се препокрие, защото не е препокривана повече от 40 години. Ламарините са остарели и овехтели. По време на бурята миналия месец едно от дърветата е двора падна и нанесе нови щети по покрива“, разказва председателят на църковното настоятелство Лена Матвеева пред БТА.

Храмът е единственият у нас старообреден руски храм с богата история. Камбаната, иконите и богослужебните книги в него са от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна. Днес в църквата няма свещеник, но понякога за празници идва такъв от румънския град Браила, където е най-близката до Силистра централа на старообрядци. През останалото време за църквата се грижи 21-годишният Константин Константинов. Той е родом от Татарица, но в момента е студент в Техническия университет във Варна.

Младият мъж споделя, че пътува всяка седмица, за да води църковните служби в родното си село.

„За мен това е необходимост, в храма съм от 8-годишен. Тогава започнах да се обучавам и постепенно навлязох в църковните дела. Днес виждам, че ако не съм аз, няма кой друг да поддържа църквата и вярата на местните хора“, казва Константин.

В Татарица живеят руснаци, дошли по тези земи преди повече от триста години. Според исторически свидетелства през 17-и век, по заповед на Петър Първи, в Русия се провежда църковна реформа с цел бързата европеизация на страната. Привържениците на старото православие били против промените и са жестоко преследвани от властта. Тогава стотици хиляди бягат от родината, за да съхранят вярата си. В България се заселват две малки групи руски староверци. Едната се установява във варненското село Казашко, а другата пристига в района на Силистра и основава село Татарица.

Днес в селото са останали едва около петдесетина семейства - наследници на руските заселници, а Татарица е съставно на съседното на Силистра село Айдемир - едно от най-големите села в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!