Зам.-министър вече трябва да е магистър

OFFNews 07 юли 2016 в 11:05 4065 2

Областните управители, заместник-областните управители, заместник-министрите, председателите на държавните агенции и комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции вече ще трябва да са магистри, за да заемат тези длъжности.

Това реши парламентът, като прие на второ четене промени в Закона за администрацията и въведе изискване работещите на високопоставени постове да имат задължително висше образование, степен „магистър”.

Извън обхвата на промените ще останат единствено изборните държавни длъжности министър-председател, заместник-министър председателите, министрите, кметовете на общини, райони, кметства и кметските наместници. Смята се, че е логично заемането на висок държавен пост да е обусловено от повишени очаквания за компетентност на съответната личност.

Смята се, че промяната ще е филтър за заемане на висша държавна длъжност и също така, че не може да се изисква висше образование за секретарката на държавната институция, а за шефа й - не.

Изискванията ще важат за следващото правителство.

Освен това законът предвижда държавен служител вече да се става само след конкурс и задължителни два теста - централизиран и специален. Тестът ще се организира от Института за държавна администрация, а резултатите от него ще важат 3 години. Всеки може да се яви на тест 2 пъти в рамките на 1 г. 

Ако чиновник иска да работи като държавен служител в специализирано звено и тестът, който трябва да държи, ще е специализиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

07.07 2016 в 11:54

А! Естествено и за посочените "извън обхвата" длъжности ...

29585

1

Izalina

07.07 2016 в 11:44

Същото смятам, че трябва да влезе и за избор на народни представители. Дори и като временна мярка, докато се разкарат някаква поне част от тъпотиите в съвременните ни закони.
Не мое бат' салита, "кой"-човци и всякаква сволоч да ми гласуват промени и нови закони ...
не, че не подлагам на съмнение в качеството магистратурата на Ирена Баракова примерно, ама все някъв филтър ще да е
 
X

Да помогнем на украинските деца!