Заявленията за кандидатстване след VII клас ще се подават и електронно

За първа година точките няма да се преобразуват в оценки за бала

Александра Маркарян Последна промяна на 30 март 2017 в 13:54 12247 1

Заявленията за кандидатстване в гимназия с прием след VII клас ще могат да се подават както на хартия, така и по електронен път, съобщи Министерството на образованието и науката.

Ако някой подаде и електронно, и на хартия, валиден ще е хартиеният документ.

Документи на хартия ще се подават в училищата-гнезда. Кои ще са те ще решат регионалните управления на образованието (преименуваните регионални инспекторати).

Задължително е заявлението да бъде подписано и от родител, тъй като учениците са непълнолетни, угочняват от МОН.

Всички седмокласници от неспециализирани училища трябва да кандидатстват, дори и да не са се явили на изпитите от националното външно оценяване (български и математика).

Седмокласниците, приети в предишни години в специализирани училища /спортни или по изкуства/ също се явяват на национално външно оценяване, но имат две възможности за избор. Те могат или да сменят училището си, като подадат заявление за кандидатстване заедно с останалите си връстници, или да останат в досегашното си училище. Във втория случай не е необходимо да подават заявление.

Кандидат-гимназистите трябва да подредят желанията си не само по училища, но и по паралелки, тъй като различните паралелки могат да класират с различни балообразуващи предмети. Всяка паралелка по профил или по отделна специалност от дадена професия се изписва като отделно желание. Няма ограничение за броя на желанията, които могат да бъдат включени в заявлението.

Документите се подават, след като излязат резултатите от националното външно оценяване – от 16 до 22 юни 2017 г.

Изпитът по български език ще се проведе на 19 май, а този по математика – на 22 май.

За първи път точките от националното външно оценяване няма да се преобразуват в оценки по шестобалната система. Вместо това в точки ще се преобразуват резултатите от двата балообразуващи предмета, включени в свидетелството за основно образование.

Първото класиране ще излезе до 27 юни. След неговото оповестяване учениците имат две възможности – да се запишат в училището или просто да потвърдят, но без да се записват, и да участват във второто класиране. В този случай няма нужда от пренареждане на желанията.

Второто класиране излиза до 4 юли. Ако ученикът не е доволен от приема си и на второ класиране, той може да участва в третото, като в този случай се налага да пренареди желанията си съобразно незаетите места в гимназиите. Резултатите от трето класиране ще бъдат готови до 17 юли 2017 г.

Учениците могат да кандидатстват за профилирано обучение по чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт. Във възможностите за избор се включват също паралелките за професионално обучение по специалности от професиите, включени в Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8424

1

petrr96

30.03 2017 в 14:44

Няма толкова сложна схема!