Захариева: Осиновените не са "деца назаем", променяме процедурите

OFFNews 29 август 2016 в 13:23 10849 3

Снимка БГНЕС

Осиновено дете вече няма да може да се разсиновява по желание на осиновителите му. Те не могат да имат разлика във възрастта с хлапето повече от 50 години. 

Това предвиждат част от промените в Семейния кодекс, които бяха представени от министрите на труда и социалната политика и на правосъдието Зорница Русинова и Екатерина Захариева. Промените ще бъдат публикувани на обществено обсъждане. 

Всички осиновители ще бъдат задължени да информират децата в най-ранен етап от живота им за това, че са осиновени.

Предложенията предвиждат да се улесни процедурата по разкриване на тайната на осиновяването. Действащата понастоящем процедура предвижда такава възможност само при изключителни обстоятелства, но проблемът е, че дефиниция за понятието "изключително обстоятелство" няма и повечето искания за разкриване на тайната получават отказ, информира правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че се предвижда създаването на съвет към правосъдното министерство, който ще се занимава с произхода на осиновеното дете. Пълното разкриване на тайната обаче ще става само след съгласие на биологичните родители. Според Захариева има доста биологични родители, които искат да имат връзка с децата си, дадени за осиновяване.

Осиновените не са "деца назаем", категорична бе Захариева. Оказва се, че за последните три години у нас са регистрирани 21 процедури по разсиновяване. Залагат се и промени в реда при развод на осиновители, като се дава възможност след него родителските права да се упражняват и от двамата родители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

29.08 2016 в 14:40

Да. Темата е особено важна и силно се надявам промените касаещи процедурите по осиновяванията да са наистина сериозно обмислени и променени в правилната посока, че вместо в благороден жест и осъществени мечти, към момента се превръщат в безкрайна агония за всички, докато бъдат завършени.

15614

1

OTBPAT

29.08 2016 в 13:41

Какъв процент са тези 21 случая?