Захариева обявява Рилския манастир за обект с национално значение

OFFNews 02 септември 2014 в 15:25 1302 0

Снимка Министерството на регионалното развитие

Министерството на регионалното развитие заедно с Министерството на културата ще предприемат действия за обявяването на Рилския манастир и землището му за обект с национално значение.

За това се ангажира служебният вицепремиер Екатерина Захариева на среща днес с игумена на Рилския манастир Епископ Евлогий Адрианополски. 

"Ще обединим усилия в най-близко време предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Министерския съвет", заяви министърът.

Обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение и финализирането на кадастралните карти и регистри ще съдействат за ускоряване реализирането на проект на манастира за изграждането на малка водноелектрическа централа.

Проектът, който е на стойност 2.9 млн. евро, ще се изпълнява изцяло със средства от Международен фонд "Козлодуй", като Европейската банка за възстановяване и развитие ще е администратор на помощта.

Споразумението за финансиране е подписано още през 2009-та година.

Проектът цели сигурност и надеждност на енергоснабдяването на Светата обител, както и рехабилитирането на сградите на манастира и други обществени сгради в община Рила, като тази дейност ще се финансира със средства от продажбата на неизползваната електроенергия.

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени.

Проектът е първият по рода си в енергийната област, който се финансира от ЕБВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови