Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Задържаха 10 сиви папагала-жако на „Капитан Андреево“

OFFNews 24 юли 2015 в 11:50 3133 0

Снимка МОСВ

По време на митническа проверка на „Капитан Андреево“ е задържан български гражданин от Кърджали, пътуващ от Турция за България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Пътникът се е опитал да внесе 10 сиви папагала - жако без необходимите документи по CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове). Птиците са с неизвестен произход и нямат ветеринарни сертификати. Деянието е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). За случая е уведомена екоинспекцията в Хасково и на място е извършена проверка.

Предстои РИОСВ – Хасково да състави акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие, който предвижда глоба от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв.

Птиците ще бъдат конфискувани и временно настанени в зоологическата градина в София до влизането в сила на наказателното постановление, след което МОСВ ще издаде заповед за окончателното разпореждане с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови