За празника: Арт инсталацията ''Българските букви'' се завърна у нас

OFFNews 01 ноември 2021 в 15:50 883 0

Снимка пресцентър МВнР

Арт инсталацията „Българските букви" с пейки под формата на букви се завърна у нас, като пет от експонатите вече са изложени в МВнР по случай Деня на народните будители.

Буквите „Ж", „З", „Ч" и „Я" посрещат посетителите в градината на министерството, а пейка под формата на буквата „Д" краси двора на Държавния културен институт.

Експонатите са дарение от Фондация „Прочети София", която през 2018 г. създаде арт инсталацията, включваща оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които свързана със стихотворение на български съвременен поет.

Оттогава пейките обиколиха много европейски градове - първо украсиха крайбрежието на Сена в Париж, а след това и едно от най-оживените места на брега на река Шпрее в Берлин. Гостуваха и в германския град Мюнстер, както и в Брюксел, Гент и Будапеща. В по-далечните дестинации като Рабат и Единбург бяха изработени нови букви по скици на авторите.

Днес след като се стъмни, МВнР ще поздрави софиянци по случай празника със специална триизмерна прожекция върху фасадата на сградата на министерството. Светлинният проект е израз на почит към непреходното дело на българските просветители, книжовници и революционери.

В сградата по повод празника е наредена и експозиция от серията „Балканско наследство", дарение от нейния автор - фотографа Иво Хаджимишев. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада