Връчват театралните награди "Аскеер"

OFFNews 24 май 2014 в 10:20 2674 1

Тази вечер ще бъдат връчени годишните награди за театрално изкуство "Аскеер".

По традиция церемонията ще се състои в Театър "Българска армия" от 20.30 ч. Наградите се присъждат в 10 категории за спектакъл и една за съвременна българска драматургия за представления, направили премиерата си между април 2013 г. и април 2014 г.

В най-очакваните от публиката категории - за режисура и най-добро представление, Теди Москов и Петринел Гочев имат по две номинации. Москов е номиниран за кукленото “Професия Лъжец" във Варна, а Гочев ще се състезава с “Ромео и Жулиета” в Габрово. Третата номинация за режисура е на младата Тея Сугарева с "Покана за вечеря" в Театър София, а за представление - "Самотният Запад" на Владимир Люцканов.

Актьори, познати от малкия екран, ще се състезават за приза в категорията “Водеща мъжка роля”. Владимир Пенев е номиниран за ролята си на Арпагон в "Скъперникът" в Малък градски театър “Зад канала”, Ивайло Христов - за образа на Коулмън Конър в "Самотният Запад" на Театър 199. Третият номиниран е Малин Кръстев, който играе Валийн Конър в същото представление.

В категорията за водеща женска роля са номинирани Александра Василева за ролята на Геше Готфрид в "Свобода в Бремен" и Бойка Велкова за Дора в представлението "Две" - и двете на Народния театър, както и Ивана Папазова за Виктория Глас в "Глас", Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови