Влезлият в ''Менса'' третокрасник: Мечтите ми са навсякъде по малко

OFFNews 15 декември 2022 в 14:40 2089 0

Сава Троански

Снимка Стопкадър: bTV

9-годишният ученик Сава Троански

Мечтите ми са навсякъде по малко. Трудно е да се попадне в този 1% от хора с висок коефициент на интелигентност и едновременно е приятно.

Това каза пред бТВ 9-годишният Сава Троански, който стана член в "Менса", след като издържа тест за деца от 10 до 14 години. Не е допуснал нито една грешка.

Той учи в основното училище "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик и е най-младият българин, станал член на "Менса България".

Третокласник от Пазарджик влезе за МЕНСА

Сава има над 50 медала от състезания по математика, български и наука, които е спечелил само за две години. Първият си медал ученикът печели в първи клас по български език. След това започва да участва в състезания по математика и наука.

"Тестът е изпитание, което проверява колко съм умен в определена област. Задачите са картинни. Не беше много труден тестът, а лесен и интересен", сподели той. 

Сава добави, че ще стане програмист или лекар. "Последно програмирах една игра", каза още той и допълни, че осъзнава, че може да стане учен някой ден. 

"От малък проявява интерес към пъзели и главоблъсканици. Когато отивахме в магазина, той смяташе цените", каза майката на 9-годишния Сава Анна Троанска.

По думите й са записали Сава за теста в "Менса", защото са искали да срещне приятели, които да са предизвикателство за него.

"Никога не е ходил на допълнителни уроци. Само с мен, майка му и класния ръководител е работил. На 5-годишна възраст научи руски и английски. От таблета като малък гледаше много детски филмчета, а английският по същия начин. Има приятели от чужбина, с които си говорят", допълни бащата Деян Троански.

Семейството планира да остане в България, а Сава - да учи в български университет. 

"Сава се вписва много добре в класа. Той е изключително дете и безспорен талант. Учениците го подкрепят и му се възхищават", заяви класният ръководител Недялка Методиева.

В трети клас Сава вече решава задачи по математика за седмокласници. Детето е преминало в индивидуална форма на обучение. "Извършва се оценка на неговите възможности. Надяваме се по този начин да го подкрепим, за да успеем да го подкрепим, за да развием неговия безспорен талант", обясни директорът на ОУ "Проф. Иван Батаклиев" Даниела Кемчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!