Влак с 36 сглобяеми къщички заминаха за пострадалите от земетресението в Турция

OFFNews 14 март 2023 в 21:23 1634 0

Снимка Министерството на транспорта

Товарен влак с помощ за Турция - 36 сглобяеми къщи, замина за пострадалите от земетресението в Турция, предаде БНР. 

Те бяха изпратени от заместник министъра на транспорта Красимир Папукчийски и турската посланичка у нас Айлин Секизкьок.

На първия етап е договорено чрез железопътната инфраструктура и БДЖ да бъдат изпратени 72 къщички, като първите 36 вече са доставени на 7 март. Те са натоварени на гара Курило и ще бъдат транспортирани до Халкали, каза заместник министър Красимир Папукчийски

"Тези влакове са освободени от инфраструктурни такси. В същото време колегите от БДЖ са дали най-оптимално и максимално намалената тарифа за транспортиране на тези къщички. Не само транспортирането помощи от страна на държавата, но и всичко, което се транзитира като помощи от Централна Европа е с пълен приоритет по направление Турция", допълни той. 

Над 3 хиляди тона помощи за Турция от Европа са транзитирани само през железопътната инфраструктура на България до момента, уточни Папукчийски.

Той заяви, че се очаква програма за транспортирането и на оставащите къщички в посока Турция. Те се състоят от едно помещение със санитарен възел, като във всяка от тях са поставени бойлер и печка за отопление.

Средствата за тях са събрани от дарения, уточни турската посланичка у нас Айлин Секизкьок. Всички те ще отидат за Мараш, където земетресението предизвика най-много разрушения. Посланик Айлин Секизкьок благодари на България за помощта за Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки