Цацаров: Владимира Янева не е център на скандала по казуса "Червеи"

OFFNews 20 февруари 2015 в 14:16 3921 2

До дни прокуратурата ще повдигне обвинение по разработката с кодово название "Червеи" и срещу бившия служител на МВР и настоящ на ДАНС Тодор Костадинов, обяви пред журналисти във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров.

Бившият шеф на вътрешната сигурност в МВР е лицето, което е поискало подслушванията. В момента Костадинов се води на работа в ДАНС, но вече му е отнет допускът до класифицирана информация в ДАНС. Разработката "Червей" е започнала по искане на началника в дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР въз основа на три анонимни сигнала. После съдия Янева дава четири разрешения за прилагане на СРС по отношение на централния полицейски регистър, а източването на информацията е продължило 9 месеца.

Главният прокурор обаче бе категоричен, че съдия Владимира Янева не е центърът на скандала по казуса "Червеи".

"Не я оневинявам, но в тази игра съдия Янева е органът, който противозаконно, според нас, е разрешил специални разузнавателни средства. Само че някой преди това е създал разработка с изключително неверни документи. Този, който ще бъде обвинен - също има вина, но той е лице от състава на МВР тогава, от състава на ДАНС - сега, т.е изпълнител", обясни обвинител N1 и подсказа, че от прокуратурата търсят лицето или лицата, по чието внушение или незаконно разпореждане, е било отправено искането.

Вчера стана ясно, че на 17 февруари е образувано дело в прокуратурата за разработката "Червеи" срещу известни извършители – бившият служител на МВР, а после на ДАНС Тодор Костадинов и шефа на градския съд Владимира Янева. МВР началникът е разследван за съставяне на официални документи с невярно съдържание, а съдийката за противозаконно разрешаване на СРС-та по “Червей” в периода септември 2013- юни 2014 година.

"Не може да продължаваме да живеем в този, щях да кажа ченгеджийски сценарий, но не ми идва тази дума", каза Цацаров и уточни, че има предвид лошия смисъл на "ченгеджийски" и не иска да обиди хората от системата на полицията. Сетете се колко време назад един сценарий върви постоянно - то не бяха "гномове", то не бяха "галерии", "лиани", "таласъми" и какво ли не още. Прави впечатление, че в подобните сценарии участват едни и същи лица, някои от които имат изява и на политическата сцена, коментира Сотир Цацаров в Търново, цитиран от БГНЕС.

Главният прокурор определи повтарящите се непрекъснато сценарии като помия, с която обществото се залива, за да бъде отклонявано вниманието от действителните проблеми.

Запитан дали се чувства жертва на "таласъми", главният прокурор отговори отрицателно. Така съм устроен, че независимо дали съм главен прокурор или не съм, не съм конспиративно настроен. Ако започна да мисля дали аз съм жертва на конспирация, сигурно няма да мога да спя, каза още Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови