Вили Лилков припомня, че Димитровград поиска ПСА още преди 8 години

OFFNews 13 декември 2023 в 12:39 3521 1

Проф. Вили Лилков

Снимка БГНЕС/архив

Проф. Вили Лилков

Димитровград поиска да придобие паметникът на съветската армия при евентуалното му демонтиране още през април 2015 г. 

Това припомни общинският съветник от Синя София проф. Вили Лилков във фейсбук. 

"За по-малко разходи на столицата и за решаване на проблема със съхраняване на частите на ПСА" той цитира Решение № 1709/30 април 2015 г. на Общинския съвет на Димитровград, с което ОС "дава съгласие да придобие от Столична община Паметник на съветската армия при евентуалното му демонтиране, като го превърне в част от създадената през 2008 г. в Димитровград Алея на монументалното изкуство; Възлага на кмета на Община Димитровград извършването на всички процедури, свързани с правилното и законосъобразно изпълнение на взетото решение.

Участвали в гласуването – 29 общински съветници, от които “за” – 21; “против” – 0; “въздържали се” – 8."

Във връзка с това решение има изпратени писма от председателя на общинския съвет на Димитровград до Столична община, до министъра на културата, до председателя на Народно събрание и до министър-председателя. Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник, да спести финансовите разходи по неговото съхранение, а паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма, пише Вили Лилков. 

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма в София ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран, заяви преди дни директорът на музея Николай Ущавалийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика