Вигенин: България ще преразгледа процедурите за гражданство

OFFNews 01 март 2014 в 17:21 3631 6

Кристиан Вгенин, външен министър

Правителството ще преразгледа процедурите за даване на българско гражданство на представители на българските общности в чужбина.

Това каза на импровизиран брифинг в Рим министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който е там за конгреса на ПЕС.

За българското гражданство няма да предприемаме мерки, които да са насочени конкретно към българските общности в една или друга държава, обясни външният министър.

Но доколкото възникнаха проблеми с този въпрос, впрочем не за първи път, с министър-председателя Пламен Орешарски се договорихме в близките дни да съберем експерти и да направим преглед на действащите процедури, уточни той.

Вигенин обясни, че усложнената процедура е създала допълнително напрежение в няколко страни - на първо място в Македония.

От една страна трябва да гарантираме, че хората от български произход, които искат да получат българско гражданство, ще го получат, но също така трябва да гарантираме, че с българското гражданство не се злоупотребява, отбеляза той.

Ще работим с украинската страна да бъдат приети компенсиращи мерки след отмяната на закона за използването на езиците на малцинствата като регионални езици, коментира още външният министър.

По думите му след реакция от България и от други страни в ЕС, в украинския парламент е създадена работна група по този въпрос и изрази очаквания той да бъде решен.

Според Вигенин сега всички усилия трябва да бъдат в посока да бъде окуражено новото правителство в Украйна да работи по начин, който да ангажира всички граждани на страната независимо от техния етнически произход, от техния език, т.е. посланията трябва да бъдат към обединение.

Имаме своите притеснения за ситуацията в Крим, защото това е в непосредствена близост до Одеса и Одеския регион, където е концентрирана най-голямата част от българската общност, призна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков