Вигенин: България ще преразгледа процедурите за гражданство

OFFNews Последна промяна на 01 март 2014 в 17:21 3168 6

Кристиан Вгенин, външен министър

Правителството ще преразгледа процедурите за даване на българско гражданство на представители на българските общности в чужбина.

Това каза на импровизиран брифинг в Рим министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който е там за конгреса на ПЕС.

За българското гражданство няма да предприемаме мерки, които да са насочени конкретно към българските общности в една или друга държава, обясни външният министър.

Но доколкото възникнаха проблеми с този въпрос, впрочем не за първи път, с министър-председателя Пламен Орешарски се договорихме в близките дни да съберем експерти и да направим преглед на действащите процедури, уточни той.

Вигенин обясни, че усложнената процедура е създала допълнително напрежение в няколко страни - на първо място в Македония.

От една страна трябва да гарантираме, че хората от български произход, които искат да получат българско гражданство, ще го получат, но също така трябва да гарантираме, че с българското гражданство не се злоупотребява, отбеляза той.

Ще работим с украинската страна да бъдат приети компенсиращи мерки след отмяната на закона за използването на езиците на малцинствата като регионални езици, коментира още външният министър.

По думите му след реакция от България и от други страни в ЕС, в украинския парламент е създадена работна група по този въпрос и изрази очаквания той да бъде решен.

Според Вигенин сега всички усилия трябва да бъдат в посока да бъде окуражено новото правителство в Украйна да работи по начин, който да ангажира всички граждани на страната независимо от техния етнически произход, от техния език, т.е. посланията трябва да бъдат към обединение.

Имаме своите притеснения за ситуацията в Крим, защото това е в непосредствена близост до Одеса и Одеския регион, където е концентрирана най-голямата част от българската общност, призна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2014 в 23:39

... чудя се защо ли няма обявени стат данни за сключените напоследък бракове от типа беге- раша и сирия-кърджали... от тея дето траят доде се получи бг-тескере... тея от мешерето и те ли дремят... ама надали... ееееех... ше се прее*еме, ей така - от мързел и лакомия...

01.03 2014 в 22:14

МАКЕДОНИЯ - ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ НА КОМИНТЕРНА И
БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО

За един македонски гражданин, който по презумпция и държавна политика е българин, и иска да получи българско гражданство, се изисква по закон да подаде комплект документи в Министерство на правосъдието, един от които е УДОСТОВЕРЕНИЕ за БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД, издавано от Държавната Агенция за българите в чужбина, т.е. документ издаден от българската държава.
През месец октомври 2013 г., под претекст борба с корупцията, въпросното министерство започва да изисква и документ доказващ наличие на поне един българин в рода на кандидата за гражданство по възходяща линия.
Това, като ново изискване, което до момента не е предявявано, към новите кандидати е законосъобразно.
Юридически неиздържано е обаче стопирането на хиляди приети преписки и в състояние на процедура от повече от година с напълно законни комплекти от документи, в т.ч. и Удостоверението за български произход, към които изведнъж се предявява това ново изискване с минала дата - да докажат с официален писмен документ наличието на поне един българин по възходяща линия на рода си.
Пита се тогава: а какво доказва Удостоверението за български произход?
Кандидатите са си подали документите съобразно законовите изисквания, приети са им, започната е процедура на проверки и съгласувания с различните институции, и не е нормално в даден момент да се изисква нов документ, дублиращ Удостоверението за български произход.
Най-малкото е смешно това, че самата българска държава подлага на съмнение издаден от самата нея документ искайки от кандидатите нови документи потвърждаващи редовността на издадения от нея с минала дата документ.
Мисля, че ще се съгласите с мен, че това е противозаконно от една страна, както и неморално и подронващо авторитета на българската държава и нейните институции, от друга.
За това ви предлагам да разнищите този проблем, в който повече намирисва на скрита договорка между управляващите за намаляване на потока за гражданство от Р.Македония към Р.България, от колкото на борба с корупцията.
Бих добавил дори и мнението си, че тази извратена мярка е всъщност наказателна към тези кандидати, които не са ползвали услугите на корумпиращите посредници и не са "пълнили гушите" на целия този институционален канал за получаване на българско гражданство.
Темата е много актуална и се надявам да я разнищите подобаващо, както Ви е присъщо.
Освен това е дълбоко свързана с темата "последният проект на коминтерна - Македония".
С уважение,
О.Димитров

01.03 2014 в 21:35

Професор Балкански - нещо свястно, макар и неграмотно написано.
T7JEX

01.03 2014 в 19:56

28 февруари е- седмица след клането на режима на Янукович в Киев и провала на Путин в опита му да си купи Украйна за 15 милиарда евро.
Официална България почти неофициално, много тихо споделя западната позиция за Украйна, но толкова внимава да не дразни Путин, че направо шепне!
Председателят на ПЕС е наполовина етническия руснак, бил е гражданин на СССР, а след неговата кончина- на Русия (до 1996-та). Сергей Дмитриевич Станишев е роден в украинския град Херсон.
Да сте го чули да каже нещо човешко за нечовешките гадости, сътворени от Янукович, слугата на Путин в Украйна?
Повече от три месеца украинската криза, колкото и да не се иска на управляващите в България русофили, гърми съвсем истински, а не като пиратка, в центъра на световното внимание.

01.03 2014 в 18:24

Тъй де, пак е обещал разни глупости в брюксел, и сега няма да дава българско гражданство, пък за да не ходели емигранти нататък.

01.03 2014 в 18:03

Вигенин, защо мълчиш за случващото се в Украйна, кретен?