Видео: Фермата за норки край Стара Загора отвътре

OFFNews 04 септември 2017 в 08:30 27524 3

Защитната организация "Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията" (КАЖИ) пуснаха видеоклип във Фейсбук от фермата за норки край Стара Загора.

"Това видео показва как българската индустрия за отглеждане на животни заради кожите им изглежда отвътре. Неспазени изисквания, лоши условия за животните, ужасно здравословно състояние, риск за околната среда", пишат еколозите във Фейсбук.

Миналият месец КАЖИ организира и протест срещу кожодерството у нас, специално срещу фермата за норки в Стара Загора.

100 хил. норки биват отглеждани в тази ферма, твърди гласът зад кадър. На видео се виждат и условията, в които живеят те - в тесни клетки, сред мръсотия и трупове на вече умрели животни.

Напомняме, че фермата в Маджерито функционира повече от две години.

През този период към МЗХ, БАБХ и МОСВ, многократно са изпращани жалби и сигнали за нередности във фермата, както и с искания за нейното затваряне, казват еколозите.

Кадрите от фермата идват точно в момент, когато се дискутират промени в Наредба 2/2009 г на МЗХ за условията за отглеждане на пернат и космат дивеч в животинските обекти, съобразени с неговите физиологически и поведенчески особености.

Приемането на промените, би допуснало отглеждането на американски норки, за които се счита, че имат инвазивен характер и представляват риск за биоразнообразието.

Преди няколко дни, по повод протестите срещу промените в Наредба 2, председателя на Съюза на норковъдите - Павлина Кузманова, в интервю за БНР Стара Загора, увери, че фермите отговарят на всички европейски изисквания, а по повод опасността от бягство на животните извън фермите, тя убедително посочи, че е това е невъзможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови