Велизар Шаламанов: НАТО и ЕС са решени да не върнат света към 1997 г.

OFFNews 14 февруари 2022 в 10:59 3006 1

„Виждаме по-висока решимост от страна на НАТО и Европейския съюз да защитят международния ред, базиран на суверенитета, и да не допуснат сфери на влияние с връщане на света назад към 1997 г.”, обясни бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов относно кризата между Русия и Украйна в сутрешния блок на Нова телевизия.

През последните дни упорито се коментира, че Русия може да нахлуе в Украйна на 16 февруари.

„Това е една психология на военната интрига, говорим за хибридни войни. Най-напред брояхме месеците, след това седмиците, сега вече и часовете. Това е съзнателно нагнетяване на напрежение”, смята журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Москва Валери Тодоров, който също бе гост в студиото.

Според Велизар Шаламанов 16 февруари всъщност е началото на срещата на министрите на отбраната в Брюксел, която ще бъде последвана и от среща с министрите на отбраната на Грузия и Украйна и на министрите на отбраната на страните от ЕС, извън НАТО.

"Има нещо свързано. Но в крайна сметка посочването на дата цели предотвратяването на изненада. Тази дата, когато е известна, е по-малка вероятността да се случи нещо”, добави бившият министър на отбраната.

Според Валери Тодоров в момента наблюдаваме едно взаимно изнудване на държавите.

„Истината е, че ние не знаем реалната картина, защото се следят внимателно действията на Русия. Какво прави Западът - знаем по-малко. Вероятно част от действията на Русия са също огледални, защото тя може би вижда заплаха за себе си. Москва твърди, че няма намерение да нападне. Дори и самите украинци не вярват”, добави Тодоров, който е на мнение, че психозата е най-тревожното, което се случва.

Журналистът коментира, че Украйна вече е жертва, защото няма инвестиции и вече близо 30 държави са препоръчали на сътрудниците си да напуснат страната.

„Твърди се, че 11 страни снабдяват Украйна с оръжие. Между другото според руски данни сред тях е и България”, добави той.

Шаламанов посочи, че НАТО няма да нападне Русия, както и Украйна няма да нападне Русия.

„Тази психологическа война, която се води и която се опитваше да пречупи НАТО и ЕС да раздели Америка от Европа, не успя. Сега цялата сила се насочва към Украйна. Изходът зависи от устойчивостта на Украйна, която се готви вече осем години. Това, което е най-важно в момента, е Украйна да поиска среща в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да се говори очи в очи”, смята бившият министър на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови