Ваксини и за непедагогическия персонал в училища и градини искат синдикатите

"Подкрепа": Желаещите ваксина учители са поне двойно повече от декември

Мая Младенова 06 януари 2021 в 10:31 1636 0

Синдикат "Образование” към КТ "Подкрепа" настоя в следващия етап на ваксинацията да бъде включен и непедагогическият персонал в училищата и градините наред с учителите.

Изказвайки адмирации за това, че учителите като рискова група ще имат ранен достъп до ваксини, синдикатът подчертава, че непедагогическият персонал е също важен за работния процес. Става въпрос за 35 000 служители, много от които са в рискова група. И те, и учителите трябва да имат право на избор дали да се ваксинират, подчертават от синдиката. 

Във втория етап трябва да бъдат включени и работещите в администрацията на образователната инфраструктура (МОН, регионални инспекторати), уточняват от КТ "Подкрепа".

Сондаж за броя желаещи ваксинация, направен в средата на декември, е показал 15% готови да се ваксинират от общо 91 000 учители. 60% са се колебаели. Според синдиката сега желаещите са поне двойно повече. Колебанието и нежеланието за ваксини работещите мотивират с оскъдна или липса на информация относно ваксините. За целта синдикатът призовата ресорните министерства (МЗ, МОН) да изготвят информационна брошура и да я разпространят в училищата.

Настоява се и за удължаване на срока за записване на желаещи ваксинация:

Чудесно е, че в момента се изготвят графици за ваксиниране учители, но звучи лошо от страна на министър Ангелов, че учителите, които „пропуснат“ реда си, ще трябва да чакат поне до средата на лятото. Това не звучи мажорно!

Синдикат „Образование“ предлага да се удължи срока в който да се записват желаещите учители и образователни дейци поне до 18.01.2021 г., пък и нека не забравяме, че необходимия брой ваксини в момента не са налични, пишат от КТ "Подкрепа".

Обратно в клас

Синдикатът коментира и завръщането в класните стаи, като нарича започналите занятия за 1-4 клас "възможно по-малкото грешно решение". Според тях, ако тенденцията към намаляване на заразените продължи, по-големите могат също да се върнат в клас към 18 януари, да се провеждат присъствени държавни изпити и олимпиади. Ако обаче случаите започнат да растат, отново цялата система ще мине в електронно обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови