В Пазарджишко почистиха 60 км речни корита, за да не прелеят от дъждовете

Диана Варникова 21 април 2023 в 15:51 1353 0

река

Снимка Авторът

Речните корита вече са почистени.

Участъци в поречията на реките Тополница, Чепинска, Луда Яна, Марица, Яденица, Мътница и Стара река в Пазарджишкия регион, които попадат извън регулациите на села и градове, са били почистени, за да не се допусне преливане и наводнения в резултат на проливни дъждове.

Общата дължина на тези участъци е 60 километра. Това стана ясно по време на заседанието на Областния щаб при бедствия и аварии при областния управител Трендафил Величков, който уточни, че в момента продължава работата по укрепване и възстановяване на дигата на р. Марица в района на вододайната зона на Пазарджик.

По време на заседанието бяха показани кадри от извършващите се ремонтни дейности, заснети с дрон. Областният управител Трендафил Величков представи и разработената от администрацията му програма за 2023 г. за планово почистване на приоритетни участъци, за да се поддържа нормална проводимост на реките и да се защитят хората от наводнения.

Участъците са с обща дължина около 35 км на територията на общините Белово, Лесичово, Пазарджик и Стрелча.

Ежедневно се измерва нивото на всички водохранилища и се поддържат съответните безопасни обеми. Изпускат се води от големите язовири „Батак“, „Белмекен“, „Чаира“, „Голям Беглик“, „Беглика“, „Тошков чарк“ и „Широка поляна“ и това става след уведомяване на населените места, разположени под язовирните стени. Контролните обеми, определени от МОСВ, в язовирите „Тополница“, „Малка Мътница“ и „Виноградец“ се наблюдават и поддържат всеки ден.

Аварийните планове са актуализирани, извършена е проверка на техниката и аварийните складове, както и на участъците от защитните диги и е осигурена проводимостта на реките, стопанисвани от „Напоителни системи“.

Общо 60 са язовирите на територията на област Пазарджик, стопанисвани от общините, като с най-много водоеми са общините Панагюрище – 12 бр., Стрелча - 13 бр., и Пазарджик – 12 бр. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика