В кариерата край Бургас гърмели за безопасност

OFFNews - Бургас 13 декември 2017 в 14:07 1749 0

Снимка OFFNews

В кариерата в бургаския квартал „Банево“ не се добиват подземни богатства, а взривовете са за обезопасяване. Това бе обяснението на нейния стопанин, управителят на общинското предприятие „Благоустройствени строежи“ Иван Апостолов. Днес десетина души излязоха на протест срещу дейността на кариерата, а служители на Апостолов – на контрапротест, като си носеха и плакат с надпис „Искаме работа“.

Апостолов не отрича, че няма сключен концесионен договор за добив на подземни богатства, но взривните дейности, които и днес се провеждат в кариерата, не били с такава цел.

"Досега се извършваха контролирани взривове по обезопасяване на добивни забои. Имаше големи скални късове, които ние ги раздробихме. Има шкарпове, които могат да паднат и да създадат проблеми. Но добив, какъвто цитират те, не сме правили", казва Апостолов.

Управителят на предприятието отказа да поясни защо Министерството на здравеопазването на два пъти отказват да съгласуват процедурата по концесия. Апостолов коментира единствено, че било заради писма от хора, които май не живеели в квартала и ни прати да им проверим личните карти.

Самите жители, които излязоха на протест, не повярваха на обяснението, че взривните дейности се извършват с цел да се обезопасява. Те попитаха и как да спазват препоръките по време на тези дейности да не се приближават на разстояние от 1 км. около кариерата, след като домовете им са на 200 – 250 метра.

За дейността на кариерата е сигнализирана и прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови