Жители на Ново Лески отново на протест срещу мраморна кариера

OFFNews 21 юли 2017 в 07:58 3378 1

Жители на Ново Лески отново на протест срещу мраморна кариера

Жителите на село Ново Лески отново излизат на протест срещу кариерата за добив на инертни материали и мрамор, която може да бъде открита в непосредствена близост до селото им, съобщава БНТ.

Според тях кариерата ще влоши сериозно условията им на живот. Те са изпратили официални покани до депутатите от региона, представители на Областната управа, общините и кметствата, представители на природозащитни организации.

Освен това се надяват жителите на съседните села Мосомище, Хаджидимово и Копривлен да ги подкрепят на мирния протест днес следобяд.

От години Инициативният комитет в Ново Лески води съдебни битки срещу разрешението за строеж на кариерата. В селото обществено обсъждане не е правено. Въпреки това, хората твърдят, че в официалната документация е отбелязано, че възражения на жителите няма.

Концесията беше дадена от правителството на 9 юли 2014 г. Концесионерите – „Пирин Кам” ООД и „Виастройинженеринг”, ще разработват кариерите за период от 25 и 30 години.

Предвижданите инвестиции по първата концесия са за над 1 млн. лв., а постъпленията от концесионни плащания се очаква да надхвърлят 600 хил. лв. Тези параметри по втората концесия са съответно 143 хил. лв. и близо 942 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

21.07 2017 в 10:23

Борба до край с тия мръсници....в нашата община има 5(пет) кариери за врачански камък и си нямате на идея какво чудо е....да не говорим за това,че съсипаха пътищата,а около кариерите е направо мор,изхвърлят трошляка където им падне и о,ужас винаги работят на загуба и не внасят концесионни такси,а държавицата се ослушва сякаш ги няма....