Бургазлии на протест срещу кариера – работела незаконно

OFFNews - Бургас 12 декември 2017 в 17:17 2352 0

Снимка БКС - Бургас

Жители на бургаски квартал излизат на протест заради работата на кариера за инертни материали на метри от къщите им.

От години хората от „Банево“ алармират институциите заради взривовете при добив на инертни материали, които оказват влияние на домовете им, вдига се прах и шум. След като пишат и до Министерството на енергетиката и до Министерството на околната среда и водите получават интересни отговори – че за кариерата няма договор за концесия, а тя дори не работела. Любопитното е, че тя се стопанисва от общинското предприятие „Благоустройствени строежи“, а според техния сайт си функционира.

Общинското предприятие стопанисва кариерата в „Банево“ в качеството на заварен ползвател. То, обаче, няма договор за концесия, се казва в отговор на Министерството на енергетиката, след сигнал на живеещи в близост до нея. Има такова искане от години, то е съгласувано с редица институции, които са дали зелена светлина и процедурата за концесия е подготвена. Министерството на здравеопазването на два пъти обаче отказва да я съгласува и да даде разрешение. А от енергийното ведомство уточняват, че за да се експлоатира кариерата, трябва да са изпълнени пет условия едновременно. Едното от тях е сключен договор за концесия.

Нещо повече – в отговор на писмо на жители на квартала, екоминистерството уведомява, че кариерата не функционира. Становището идва след информация от същото общинско предприятие, че те не добиват подземни богатства от 2016 до получаване на концесия.

Въпреки това, от Община Бургас информираха, че за сряда са планирани взривни дейности на кариерата.

Местните жители ще излязат на протест пред обекта в сряда сутринта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!