Уволненият от инспекцията по труда в Габрово бил рецидивист в подигравките с властта

Светослав Метанов 26 януари 2017 в 18:05 10464 1

Служителят на инспекцията по труда в Габрово Илиян Владов, който сложи в кабинета си плакат с текст "Не е тъпо да си възрастен и да вярваш в Дядо Коледа. Тъпо е да си възрастен и да вярваш в Бойко Борисов" е уволнен дисциплинарно за уронване престижа на държавната служба. Това отговориха от Главна инспекция по труда (ГИТ) на запитване на OFFNews.

От ведомството смятат, че той е нарушил чл. 17, ал. 1, Глава шеста (Лично поведение) от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация.

"Затова бяха събрани доказателства в процеса на дисциплинарно производство, започнато по сигнал на Министерството на труда и социалната политика", уточняват от ГИТ. 

Служителят от Габрово е освободен от работа от изпълнителния директор от ведомството, тъй като прекият му ръководител нямал такива правомощия.

На въпрос на OFFNews защо е толкова тежко и крайно наказанието за този служител от ГИТ обясниха, че в хода на производството се установило, че поставянето на колажа на видно място в кабинета на Владов не е единствената, а поредната проява на неуважение към държавната служба от негова страна.

"На работното си място, което е достъпно за външни посетители, лицето и друг път е излагало надписи и колажи с още по-обидни квалификации, уронващи престижа на държавната администрация. Тяхното съдържание директно внушава и недоверие в Институцията, за която лицето е работило към момента на поставянето им, както и в компетентността на нейните служители. Освен поставянето на надписи с подобно съдържание, лицето многократно е правило и изявления с неетични квалификации. Отчетено беше и системното грубо отношение на служителя към неговите колеги, за което са събрани безспорни доказателства. Решението за дисциплинарно уволнение е взето на базата на изброените по-горе утежняващи отговорността обстоятелства, които ще бъдат предоставени в съда, при необходимост", заявиха още от трудовата инспекция.

А на въпрос на OFFNews "Колко служители сте освободили от работа заради това, че са си сложили в кабинета портрети на Бойко Борисов, както и знаменца и календарчета на ГЕРБ?" от ведомството заявиха:

"В ИА ГИТ не са установявани случаи на демонстрирана политическа ангажираност в нарушение на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация. Трябва да се има предвид, че ИА ГИТ не ограничава правото на лично мнение на своите служители. Ограниченията за начина, по който те могат да го изразяват и забраната да правят това на работното си място, са наложени в разпоредбите на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, които всеки държавен служител е длъжен да спазва." 

Уволненият Владов вече обяви, че ще заведе дело срещу ГИТ за неправомерно уволнение. Според него от ведомството се опитват да ограничат правото му на лично мнение по почин отпреди 1989 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови