Улица в София ще носи името на Въло Радев

OFFNews 26 януари 2023 в 12:51 992 0

Въло Радев

Снимка Архив

Кръстиха улица на режисьора Въло Радев

Столичният общински съвет гласува улица в район Витоша да бъде кръстена на името на бележития режисьор Въло Радев. През 2023-а година се навършват 100 години от рождението на българския кинорежисьор, оператор и сценарист, който е създал едни от класиките на българското кино - „Крадецът на праскови“(1964г.), „Осъдени души“ (1975г.), „Адаптация“ (1981г.), "Черните ангели" и др. 

Улица в р-н „Студентски“ ще носи името на българската актриса Ванча Дойчева. Едва на 9-годишна възраст, Дойчева стъпва на сцената на Народния театър „Иван Вазов, а в последствие изиграва над 250 роли в театъра, киното, телевизионния и радиотеатьра. По известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в “Под игото”, Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в “Братя Карамазови” по Достоевски, Дездемона в “Отело” и Регана в “Крал Лир” на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в “Деца на слънцето” на Горки, Адела в “Домът на Бернарда Алба” на Лорка, Инес в “Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, Мег в “Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, Савина в “Елегия” на Павловски, Еленка в “Почивен ден” на Камен Донев.

Общинските съветници решиха да именуват още една улица в район „Студентски“, този път на името на проф. д-р Веселин Борисов. Изтъкнат учен и изследовател, той създава, въвежда и преподава за първи път у нас учебните дисциплини „Здравен мениджмънт” и „Здравна политика”, работи активно в съвременни области на научни изследвания като „Мениджмънт на организационната промяна” и „Мениджмънт на времето”.

Според решение на съвета, безименна улица в район „Надежда” ще носи името „Стоян Омарчевски“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите